-->

4. februar 2009

Raskere sikkerhetskontroll på Gardermoen

Redd for å havne i endeløse køer for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn? Her er godt nytt, i så fall:
Flyplassen åpner nå sine nye og utvidede sikkerhetssluser med større plass og nytt utstyr.- Dette kommer til å øke kontrollhastigheten betydelig. Få, om noen, større flyplasser i Europa gjør sikkerhetssjekken kjappere enn Gardermoen, mener informasjonssjef Jo Kobro. Prislappen for herligheten: 40 millioner kroner.

Nytt utstyr
- Vi har som mål at 95 prosent av de reisende skal være gjennom sikkerhetskontrollen i løpet av fem minutter. De resterende 5 prosentene skal ikke måtte vente mer enn 15 minutter. Vi måler hastigheten i køen flere ganger pr. time for å påse at vi holder vår egen målsetting, sier Kobro til Aftenposten.no.
Det splitter nye våpenet er utstyrt med ny teknologi som både gjør selve sikkerhetssjekken raskere, i tillegg til nye røntgenmaskiner som raskt vil plukke folk, som skal sjekkes ekstra, ut av køen.
- Det nye utstyret vil sikre en enda mer smidig og effektiv avvikling av folks flyreiser, sier Kobro.

Forsinkelse
- Til nå har passasjerer som er blitt gjenstand for ekstra sjekk ofte blitt stående og sperre for resten av køen, i påvente av å bli manuelt sjekket. Dette har skapt nye køer. Med det nye utstyret vil det gå et elektronisk skjermbilde av bager som må sjekkes nøyere til en kontrollør som sitter et stykke unna. Innholdet vil da bli raskt sjekket. Dette vil spare oss for mye heft i køene, mener Kobro.
I røntgenportalen vil utstyret nå også vise hvor på kroppen maskinen har gitt utslag for mistenkelig metall, man slipper en manuell leting som ofte tar litt tid.
Overslag lufthavnen har gjort viser at kapasiteten i dag er på rundt 210 mennesker i timen for hver av de 16 sikkerhetsportalene som finnes på Gardermoen. Når det nye utstyret er på plass innen 1. mars, regner OSL med at kapasiteten øker til 290 personer i timen.

Fotsjekk
Helt nytt er også apparatet for sjekk av sko, en del av sikkerhetssjekken som ofte har skapt ekstra køer. Heretter skal passasjerene slippe å ta av seg skoene og sende dem gjennom røntgenmaskinen. Ved å plassere skoene i den nye skanneren skal fottøyet raskt bli sjekket grundigere når kontrollørene får utslag på metall som kan være forbudte gjenstander.
- Jeg har full forståelse for at folk engster seg for køer i sikkerhetskontrollen, men tror nok at folk oppfatter at tiden det tar å komme seg gjennom kontrollen er lengre enn det som faktisk er situasjonen. Uansett, det nye utstyret skal gjøre det enda raskere for folk å komme gjennom sjekken og det skal gjøre kontrollarbeidet lettere for våre sikkerhetsansatte. Denne kombinasjonen vil komme publikum til gunst, helt sikkert, sier Jo Kobro.

Foto: Oslo Lufthavn AS

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart