Både SAS og Norwegian satser på underholdning om bord i flyet. Internett er rett rundt svingen, men mobilbruk er fortsatt uaktuelt.
I USA har underholdning om bord i flyet vært vanlig lenge. I 1961 kom det første filmfremvisningssystemet for fly på markedet, og det samme året ble verdens første filmvisning på en vanlig kommersiell flytur utført, ifølge Wikipedia.
Tidlig på 80-tallet kom de første prosjektørene om bord på fly, og i dag tilbys forskjellige former for underholdning i nesten alle større fly i USA.
Satser på internettilgang
I Norge har tilbudet foreløpig vært ganske tynt på flyturer som går innenfor Europa. SAS satser tungt på de lengste flyturene, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen.
- På de lengste flyrutene har SAS som eneste nordeuropeiske selskap en egen skjerm for alle passasjerene, med et stort utvalg av film, musikk og spill. I tillegg til dette så håper vi snart igjen å kunne tilby internett på de lengste rutene.
Norwegian satser enda tyngre på internett, forteller kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik. Allerede etter sommerferien begynner de å installere utstyr i samtlige fly slik at passasjerene får bruke internett.
- Vi er først ute i Europa med raskt bredbånd om bord på alle flyene våre. Vi satser på å la folk bruke egne PC-er når de flyr med oss. Den som bruker betaler, så det blir ikke dyrere å fly med oss dersom du ikke skal bruke internett.
Vil ikke ha mobilbruk
Johansen sier at undersøkelser SAS har gjort viser at kundene ønsker internettilgang på de lengste flyturene, men at flertallet ikke ønsker å tillate mobilbruk om bord.
- Mange oppfatter flyet som en attraktiv frisone, og frykter åpenbart forstyrrelsene fra mobilaktive medpassasjerer. Her har det heller ikke vært en utvikling som går i favør av mobiltelefoni om bord, hvilket har ført til at våre planer om dette foreløpig er lagt på is.
Han tror det blir et klart skille mellom de lengste og de kortere flyturene også i tiden fremover.
- Selve underholdningsutstyret om bord har også en egenvekt som bidrar til økt drivstofforbruk. Nå er dette likevel ganske beskjedent, og utgjør svært lite ekstra drivstofforbruk på de lengste flyturene. Når det gjelder kortere ruter som f.eks i Norge, ser man heller for seg det som skjer i dag, at den enkelte nyter godt av at man har på sin egen iPod / PC, uten at det er en del av flyets utrustning. Dette er et godt eksempel på at man sparer både miljø og kostnader, som igjen fører til enda billigere billetter, sier Johansen til VGNett.
Illustrasjonsfoto
annonse