-->

24. september 2009

Konkurranse om Oslomarkedet

Ryanairs flyginger fra Sandefjord Lufthavn Torp har vært som en magnet på Oslomarkedet. Med Ryanair på Rygge kan ting bli snudd opp ned.

Når Ryanair neste uke drar i gang sine flyginger fra Rygge, er det ikke bare østfoldinger som kommer til å benke seg om bord i lavprisselskapets maskiner. For Ryanairivrige Oslofolk vil Rygge kunne bli et enklere alternativ enn Torp.
Og oppstarten på Rygge vil behørig bli markert på selve flyplassen. Ifølge markedssjef Silje Thoresen i RSL vil Ryanairreklamen bli svært så synlig på bannere, i innsjekking, i gater og på terminalveggene.

Tøffere
Torps sterke kort i forhold til Rygge ligger i at flyplassen har langt flere destinasjoner å markedsføre seg med. Likevel er flyplassjef Alf-Reidar Fjeld på Torp smertelig klar over at her blir det tøff kamp om passasjerene.

– Vi regner med at rundt en halv million av våre reisende kommer fra Osloregionen. Spørsmålet er hvordan dette markedet vil respondere på Ryanairs satsing på Rygge, sier Alf-Reidar Fjeld til Moss Avis. Fjeld karakteriserer situasjonen som helt åpen.

– Det er umulig å si hvor dette bærer. Det som er temmelig sikkert, er at vi får svaret i løpet av 2010, sier Fjeld.

Om Fjeld frykter at Rygge kan vinne passasjerer på bekostning av Torp, er han likevel mer klar på at Rygge kan komme til å stjele passasjerer fra Gardermoen.

– Rygge vil helt sikkert kapre passasjerene fra både oss og Gardermoen, spørsmålet er hvor stort innhogget blir. I tillegg til å ta passasjerer fra andre flyplasser, er det grunn til å tro at Ryanairs etablering i Østfold vil få flere østfoldinger til å reise. Et økende tilbud, skaper et større marked, mener Alf-Reidar Fjeld.

Trolig vil 1,7 millioner passasjerer reise over Torp i år. Flyplassen som har hatt en klar vekst i mange år, ser for seg en kommende årlig passasjervekst på fire prosent. Det skulle tilsi 2,5 millioner passasjerer i 2018 om da ikke alle beregninger sprekker. I juli i sommer overgikk flyplassen seg selv med 206.000 reisende. Ganget opp med 12 gir det nær 2,5 millioner passasjerene allerede nå.

– Vi tåler ikke mer en det. Skal vi ta flere folk, må vi utvide – og det kraftig, sier Alf-Reidar Fjeld.

Da Ryanairs toppsjef Michael O'Leary i sommer inntok Rygge, lovte han at 500.000 skulle fly med Ryanair det første året fra Rygge. Fra Torp frakter Ryanair i dag én million er det passasjer. Der har til og med næringslivsfolk begynt å fly Ryanairs til steder som Milano Bergamo, Frankfurt, Bremen og London.
12–15 prosent av dem som drar til London, er næringslivsreisende, avslutter Alf-Reidar Fjeld.

Fakta
Førstkommende onsdag kl. 19:10 letter det første Ryanairflyet i fra Rygge, med kurs for Spanias hovedstad, Madrid. De påfølgende to dagene følger destinasjonene London, Bremen og Brüssel. I månedsskiftet oktober-november kommer de resterende rutene til Stockholm, Alicante, Barcelona og Milano. Norwegian flyr allerede til Alicante og det er kun på den destinasjonen det blir konkurranse mellom de to flyselskapene.

Når alle Ryanairrutene er startet opp, vil Rygge ha 23 destinasjoner på kartet, inkludert rene sommerruter. I november, når alle Ryanairrutene er startet opp og Norwegians sommerruter er lukket vil det bli rundt 200 ukentlige flybevegelser (avganger og ankomster) på Rygge.

Norwegian har flere ganger uttrykt at de skal satse mer på innenlandsdestinasjonene, det kommer også Rygge til gode ved at Bodø og Tromsø også får lørdagsflyvninger i fra Rygge, det skjer fra 31. oktober. Videre har man sagt at en morgenrutet til Stavanger er høyt prioritert i fra Moss, den kan komme våren 2010.


annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart