-->

16. desember 2009

Juleutfarten på Gardermoen - størst til fredag

Skal du ut og reise med fly på fredag? Vær klar over at dette er julens aller største trafikkdag. I løpet av denne dagen skal 56.000 passasjerer sluses gjennom systemet på Oslo Lufthavn. Verst blir kjøret om morgenen og ettermiddagen, ved 16-tiden, da settes kapasiteten i sikkerhetskontrollen på en av årets verste prøver.


- Vi mobiliserer det som er nødvendig for å sikre en smidig trafikkavvikling. Og hvis alle tar noen små forholdsregler skal dette gå smertefritt, tror pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Likevel, trafikktoppene i julen setter hele apparatet på en hard prøve, siden passasjertallet i dagene før julehøytiden er vesentlig høyere enn normalt. På en normal dag svinger rundt 40000 inn og ut av OSL.

Berg multesyltetøyet

Juletrafikken setter alltid flyplassen på en ekstra prøve fordi det i denne høytiden er mange ute på tur som ikke reiser så mye ellers i året.
- Vi nordmenn liker å se på oss selv som erfarne flyreisende, og mange er det. Men slett ikke alle, derfor er det alltid en utfordring med de mange som trenger hjelp og veiledning, sier Bruun.
Ikke minst gjelder det væskereglene, som kan føre til tragiske scener:
- Mange vil miste julegavene og julematen også i år, fordi de ikke er tenker over hva reglementet for luftfarten anser som væske, og tar for eksempel julematen med som håndbagasje. Multesyltetøy er flytende og vil bli beslaglagt. Leverpostei likeså, dette er virkelig en gjenganger i sikkerhetskontrollen. Som en tommelfingerregel kan vi si at alt som kan smøres blir betraktet som væske og må sendes i den innsjekkede bagasjen, sier Bruun.

Mindre stress
Bruun sier at det ikke er åpning for å praktisere sikkerhetsbestemmelsene mildere i julen enn ellers i året, de samme reglene gjelder og blir håndhevet like konsekvent som ellers i året.
Ved siden av sikkerhetskontrollen, er lange køer i innsjekkingen ofte et resultat på store utfartsdager.
- Det er alltid smart, mest for å sikre seg selv en best mulig reiseopplevelse, å møte opp i god tid før avgang i de hektiske dagene før jul. Det betyr grovt sagt to timer før flyavgang. Aller best er det å sjekke inn på automat, de aller fleste flyselskapene har i dag åpnet for den muligheten. Ellers fins det jo manuell innsjekking, som er bemannet for å ta unna store trafikkmengder. I år skal vi avvikle juletrafikken i den utvidede avgangshallen og dette håper vi skal gi publikum en følelse av litt bedre plass og forhåpentlig litt mindre stress enn i fjor, sier Bruun.

Reiser alene
Hun ber reisende også om å merke bagasjen sin godt, og sier det er smart å legge en lapp med navn og adresse også inne i kofferten–i de tilfeller navne- og bagasjelapper faller av.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS forteller at årets juletrafikk fordeler seg over såpass mange dager at selskapet regner med en grei avvikling, med dårlig vær som den eneste ukjente faktor som kan skape problemer.
- Det spesielle med julen er at mange barn reiser alene. Vi kan være oppe i 300–400 barn pr. dag som skal reise mellom foreldre. Det er veldig greit å for eksempel ha en egen barnelounge på OSL hvor de små kan slappe av med spill og andre aktiviteter mens de venter på flyavgang. Noen skal så langt som til USA alene. Med så stort trykk er det viktig at den som følger barnet på flyplassen ikke forlater lufthavnen før flyet har tatt av, sier Knut Morten Johansen.

Innsjekk på Oslo S

Anne-Sissel Skånvik, som er kommunikasjonsdirektør i Norwegian, sier at reisende med Flytoget kan få mulighet til å sjekke inn allerede på Oslo S fordi det vil være innsjekkingsautomater satt opp på Sentralstasjonen:

- Da kommer man ferdig innsjekket frem til flyplassen og kan gå rett til bagasjeinnleveringen. Men det kan likevel være kø i sikkerhetskontrollen så vi ber reisende spandere ekstra tid for å være helt sikker på å komme hjem som planlagt til julekveita og ribba nordpå eller pinnekjøttet på Vestlandet, sier Skånvik. (aftenposten.no)

Se avganger og ankomster på Gardermoen

Foto: Dagbladet

annonsewww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart