-->

18. desember 2009

Slik flyr barna best alene

Skal du sende dine håpefulle med fly alene, bør du sjekke hvilken praksis flyselskapene opererer med. SAS har både lavere gebyrer og et bedre tilbud enn Norwegian. Juletider er høysesong for flyreiser - også for barn som av forskjellige grunner reiser alene.
Både SAS, Norwegian og Widerøe lar barn reise alene om bord. Barnet må ha fylt fem år for å kunne reise uten foreldrene. Frem til barnet har fylt 12 år, må det ha såkalt assistanse om det reiser alene. Skal eldre barn i familien reise med yngre barn, må det eldste barnet være fylt 16 år.

Betaler 75 prosent
Barn i aldersgruppen 5-12 år betaler 75 prosent av voksenpris pluss et assistansegebyr om de reiser alene. Barn mellom 12 og 15 år kan reise alene, men også med assistanse om man ønsker det.

Ikke se deg blind på billettpris
Når barn reiser alene, er det ikke bare selve billettprisen man bør se på. Du bør også sjekke hvilke gebyrer som påløper og hvilken oppfølging barna får - spesielt om flyreisen består av flere strekninger.

Forskjellig gebyrpraksis
SAS og Widerøe, som har samme regler, tar 150 kroner i gebyr pr reise innen Norge. Samme pris gjelder uavhengig av antall mellomlandinger. Norwegian tar på sin side 216 kroner i gebyr pr strekning. Skal barnet reise til utlandet tar SAS 250 kroner i gebyr og Norwegian 300 kroner.
SAS best i pristest - men priser varierer ofte
Dine Penger har sjekket prisen - inklusive assistansegebyrer - på fire strekninger med avreise 23.desember og retur 28.desember.Klikk på bildet for større versjon

SAS er billigst på tre av fire strekninger, men dette er bare et øyeblikksbilde. Du bør sjekke priser hos begge flyselskapene når du selv skal bestille, da priser varierer fra time til time, og flyselskapene titt og ofte lanserer kampanjer.

Bare ett gebyr hos SAS og Widerøe
Barn som reiser alene med SAS og Widerøe, betaler bare ett gebyr uavhengig av hvor mange strekninger reisen består av.
- Om du flyr fra Kirkenes til Kristiansand - en flytur som gjerne består av to mellomlandinger - betaler du fortsatt bare ett assistansegebyr på 150 kroner, forteller informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dine Penger. SAS og Widerøe har også søskenrabatt som lar to søsken reise alene til samme pris som ett barn.

Tilbyr ikke assistanse ved mellomlandinger
Norwegian er et såkalt punkt-til-punkt selskap og tilbyr derfor ikke assistanse til barn som reiser alene over flere strekninger.
- Vi har dessverre ikke mulighet til å ta oss av barn som reiser alene dersom reisen består av flere strekninger, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Dine Penger.

Over 50.000 barn har reist alene med SAS
Hele 52.500 barn har reist alene med SAS de siste 12 månedene.
- Nå rundt juletider er det ekstra stort trykk og vi kan ha opptil 300-400 barn som reiser alene på enkelte utfartsdager, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
Når barn reiser alene må foreldrene vente på flyplassen til flyet har lettet.
- Foreldrene må følge barna til gaten, og i enkelte tilfeller får de også lov til å følge barnet om bord. Det viktigste for oss er at barna føler seg trygge, forklarer Johansen.
Når flyet så ankommer destinasjonen, følges barna ut til personen som skal hente dem. Vedkommende må også legitimere seg før barnet overleveres.

SAS: Tilbyr egen barnelounge på Gardermoen
Dersom barna flyr flere strekninger, vil personell fra SAS følge dem hele veien og hjelpe dem om bord på neste fly. SAS har til og med sin egen barnelounge på Gardermoen hvor de små kan leke mens de venter på neste avgang.

Norwegian: - Bør bestille nå
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian forteller til Dine Penger at det er mange barn som reiser alene nå rundt julehøytiden.
- Vi har en øvre grense på åtte barn som kan reise alene pr flyreise, så det kan derfor være lurt å bestille reisen nå om barna skal fly alene til jul. Selv om flyet ikke er fullbooket, kan antall plasser for barn som reiser alene være det, forklarer Skånvik.

Billetter må bestilles pr telefon eller egne nettsider
Også hos SAS er det en maksgrense på 8 barn som kan reise alene pr fly. Flybilletter for barn som skal reise alene må bestilles på egne nettsider (gjelder SAS) eller pr telefon (både SAS og Norwegian).
Det må også fylles ut en erklæring som opplyser om hvem som følger barnet til flyplassen og hvem som skal møte det på ankomsstedet.
Mer informasjon om barn som reiser alene kan du lese på nettsidene til SAS og Norwegian. (vg.no)

Foto: SAS

annonsewww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart