Noen kilo bagasje ekstra koster deg dyrt hos lavprisselskapene. Med 20 kilo i kofferten og diverse avgifter som påløper, kan en billig flytur fort bli svært dyr.
Lavere vektgrenser og avgifter på det ene og det andre gjør at prisforskjeller mellom lavprisselskaper og tradisjonelle flyselskaper fort kan reduseres.
Hovedforskjellen på de såkalte nettverksselskapene – som SAS, KLM og Lufthansa – og billigselskaper som Norwegian, Ryanair og EasyJet, er at billigselskapene tar seg betalt der de kan, skriver Bergens Tidende.
Lavprisselskapenes konkurransestrategi går ut på å kunne selge selve flybilletten til en lavere pris enn konkurrentene på enkeltstrekninger. Men billettprisen kan i noen tilfeller kun være en liten del av totalen du må ut med. Grafikken (under) viser avgiftene som Norwegian, Ryanair og SAS tar, og hvordan dette slår ut i praksis.
Klikk på bildet for større versjon
Dyr shopping
I første rekke sørger lavprisselskapene for å ta seg godt betalt for bagasje og bagasjehåndtering. Skal du ha med deg ett kolli med Norwegian innenfor Europa, koster det deg 60 kroner pr. strekning og vei du flyr.
I vårt regneeksempel med reise til Mallorca tok vi med oss en koffert og golfbag via Oslo fra Bergen. Ren bagasjehåndtering tur/retur kommer da på 240 kroner for kofferten og 864 kroner for golfbagen – hos Norwegian. Da må du selv slepe med deg bagasje til ny innsjekking i Oslo. I en sammenligning vi gjorde, var golfbagen eneste tillegg hos SAS. Den regnes som spesialbagasje.
Ryanair er kjent for å være svært restriktive og firkantet når det gjelder bagasjeregler. Mange glemmer at det irske lavprisselskapet har sin egen vektgrense på 15 kilo. Med 17 kilo i kofferten er det straks 330 kroner å betale i overvekt – selv om det er «ledig» vektplass i andre kofferter på samme billett.
Kreative gebyrer
Men bagasje er langt fra det eneste området hvor lavprisselskapene forsøker å hente inn ekstra kroner. Før, under og etter flyreisen tilbys alt fra leiebil via hotellopphold, tilslutningsreiser, flybussbilletter, mat og tax free-varer til skrapelodd. Kun fantasien setter grenser.
De utenlandske lavprisselskapene har ført an når det gjelder å lage kreative løsninger, men her hjemme har Norwegian gradvis fulgt etter.
Dersom du selv velger flysete på Internett, tar Norwegian 60 kroner i avgift pr. flytur. De sier det er fritt valg, men dersom flere reiser sammen, er det eneste alternativ for å være sikker på at man kan sitte sammen.
Drar du med en billigbillett fra Bergen til Oslo med Norwegian for å fly med selskapet videre til f.eks. Mallorca, koster setevalget tur/retur for de to strekningene 240 kroner pr. snute. Det blir dyre tastetrykk for en familie på fem.
Mange bekker små
Lavprisselskapene tar også gebyr for betaling med kredittkort. Dette begrunnes med kostnader de har til kredittkortselskapene. Gebyret rammer i første rekke rene kredittkort som har innebygget reise- og avbruddsforsikring. De som bruker slike kort, har ikke bruk for å kjøpe de reiseforsikringene lavprisselskapene gjerne vil selge dem.
Strategien med å forsyne seg litt etter litt fra kundens lomme har vært vellykket for Norwegian. Side 2003 har selskapet vokst til å bli et av Europas fire største lavprisselskap, og er nå Skandinavias svar på Ryanair.
Summerer vi opp litt og sier at 150 passasjerer gir en meromsetning i gebyrer på i gjennomsnitt 100 kroner pr. reisestrekning, blir det 15.000 kroner. Klarer de å tjene en femtilapp ekstra på kjøp om bord, øker omsetningen med 25.000 kroner.
Med Norwegians 7,5 millioner passasjerer gir tillegg på 150 kroner ut over grunnbilletten et omsetningstilskudd på en drøy milliard kroner i året. Foruten å innføre noenlunde samme gebyr og avgiftssystem som Ryanair, har Norwegian også startet bankvirksomhet og et mobiltelfoniselskap i lavprissegmentet.
Fordelsprogrammet Norwegian Reward gir «Cash points» ved bruk av bank og mobil. Poengene kan brukes til delbetaling av flybilletter.
– Norwegian Bank og Call Norwegian er en måte å utnytte det sterke merkenavnet Norwegian på, og Bjørn Kjos har etablert dem for å knytte kundene sterkere til seg, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole. (aftenposten.no)
Grafikk: bt.no/ aftenposten.no
annonse