-->

17. mars 2010

Denne chipen kan redde bagasjen din

Lite er kjedeligere enn å stå tomhendt i Paris mens bagasjen din er på vei til Parana i Argentina. I år innfører Aalborg Lufthavn løsningen.
1. juni begynner den danske flyplassen å merke bagasjen med elektroniske chips i teipen. Dermed forsvinner problemet med krøllete strekkoder som ikke kan leses.
I dag klarer skannerne på flyplassen kun å lese 80 prosent av strekkodene. Resten av bagasjeteipene må sjekkes manuelt. Det øker risikoen for at bagasjen blir sendt med feil fly.

Hele 48 millioner kofferter og bager ble feilsendt fra verdens flyplasser i 2008, ifølge Berlingske Tidende, og hvert år forsvinner mer enn en million kofferter sporløst på verdens flyplasser.

Pionér
Aalborg Lufthavn blir den fjerde flyplassen i verden som bruker det nye systemet. De andre flyplassene er i Hongkong, Lisboa og Milano.

- Vi får ikke full effekt av systemet før alle flyplasser bruker chips. Men bagasjehåndteringen vil bli nøyaktigere og raskere allerede nå, fordi alt går automatisk, sier kommunikasjonssjef Rikke Mølgaard ved Aalborg Lufthavn til VG Nett.
Hun forklarer at flyplassen uansett skulle bygge om bagasjehallen.
- Da valgte vi det beste og mest fremtidsrettede systemet, sier hun.

Både British Airways, Air Norway og Cimber Sterling flyr direkteruter til Aalborg fra Gardermoen.

Ikke på Gardermoen
Ved Oslo Lufthavn Gardermoen har de for øyeblikket ingen planer om å endre sin bagasjemerking.

- Vi kjenner til teknologien. Den vil helt klart lette arbeidet, spesielt i tilfeller der bagasjen kommer bort. Men det er også en kostbar måte å merke bagasjen på, sier informasjonssjef ved Gardermoen, Jo Kobro.
Han mener at det er flyselskapene som eventuelt må ta initiativet.

- Det er flyselskapene og handlingen som har ansvaret for at bagasjen kommer frem. Flyplassens ansvar er det sikkerhetsmessige. Vi har ikke noe behov for å spore bagasjen, men stiller kun anlegget vårt til disposisjon for å frakte bagasjen til rett gate.

SAS venter
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, spiller ballen delvis tilbake til flyplassene.
- Vi har ikke planer om å ta i bruk chipmerking per i dag. Det forutsetter at de fleste av flyplassene vi flyr på, har denne infrastrukturen på plass. Først da vil investeringen være fornuftig, sier han.
Johansen mener at selskapet har god bagasjehåndtering med dagens merking.

Foto: Aalborg lufthavn

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart