-->

6. mars 2010

Taxfree står for fall

Regjeringen vurderer å stoppe muligheten til taxfreesalg på flyplasser og om bord i fly og ferger som går fra utlandet. Dette er ett av innsparingsforslagene som finansminister Sigbjørn Johnsen har lansert i arbeidet med statsbudsjettet for 2011.



Ved å kutte ut norsk taxfree kan staten ta inn over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, anslår regjeringen. En slik innsparing vil komme godt med når regjeringen nå skal redusere oljepengebruken i kommende statsbudsjetter.

Møter motstand
Men finansministeren har motkrefter i regjeringspartiene, spesielt i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Taxfreeordningen gir nemlig store inntekter for Avinor, penger som i neste omgang brukes til å finansiere de mange ulønnsomme flyplassene her i landet.

Det er i realiteten taxfreesalget ved de fire store flyplassene her i landet som redder de 42 ulønnsomme flyplassene i distriktene.

Kostnadene ved de ulønnsomme flyplassene er snart oppe i 1,2 milliarder kroner. Taxfreesalget ved flyplassene utgjør 40 prosent av de kommersielle inntektene.

På statbudsjettet
Mange rødgrønne politikere frykter at en fjernings av taxfree vil sette mange flyplasser i fare, siden de aller fleste flyplassene da må finansieres over statsbudsjettet. Da kan flyplasser fort bli en salderingspost i trange budsjettider, frykter mange i Ap og Sp.

I SV-leiren har man mer sans for Johnsens forslag, siden dette vil gjøre det litt mindre lukrativt å reise med fly og ferger.

EU avviklet den interne taxfreehandelen i 2003. Derfor er det også krefter i Norge som ivrer for avvikling i Norge. En avvikling av taxfreesystemet vil også få betydning for den avgiftsfrie kvoten som er på innførsel av alkohol og tobakk i Norge.

Må stramme inn
Neste søndag samles regjeringen til den første konferansen om statsbudsjettet for 2011. ANB kunne fredag fortelle at det blir vurdert å kutte i både barnetrygden og uhjelpsposten. I tillegg er det aktuelt å øke egenbetalingen ved legebesøk og andre helsetjenester. Og nå står altså taxfreeordningen for hugg.

I årets statsbudsjett bruker politikerne nesten 150 milliarder oljekroner til mange gode formål. Dette er 45 milliarder kroner mer enn det oljepengebruken skal være i et normalår. Ifølge den såkalte handlingsregelen skal det brukes fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har sagt at Norge raskt må komme tilbake på fireprosenten. (anb.no)

Illustrasjonsfoto

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart