-->

3. april 2010

Grundigere passasjersiling før USA-tur

Fra denne måneden vil alle som skal til USA bli sjekket ut av amerikanske etteretningstjenester før avreise, opplyser et høytstående medlem av president Barack Obamas administrasjon til nyhetsbyrået Associated Press.

De nye reglene betyr at amerikanske myndigheter vil undersøke hvor du har reist tidligere og hvem du er i familie med. Med andre ord kan du bli sjekket ekstra grundig om du for eksempel har reist mye til eller oppholdt deg i land som Syria eller Jemen.- Det dreier seg om trekk og kjennetegn til individer som antas å ville gjennomføre terrorangrep, sier en høyt plassert kilde i Obamaadministrasjonen til New York Times.
Passasjerer som blir silt ut risikerer å bli holdt tilbake og kan i verste fall nektes å gå om bord på flyet, selv om det ikke kan bevises at de har planlagt terrorhandlinger.

Vil dele informasjon
Amerikanske myndigheter vil også dele informasjonen med utenlandske selskap, skriver New York Times. Dette kan for eksempel dreie seg om at amerikanske myndigheter kan varsle selskapene om at de frykter at personer med en bestemt bakgrun, navn, kjennetegn, alder eller nasjonalitet skal gjennomføre terrorangrep.
Deretter vil flyselskapene kunne varsle om slike personer dukker opp på deres passasjerlister, og så kan silingen starte.

Nytt
Tidligere har amerikanske myndigheter bare mottatt informasjon fra selskapene om passasjerene som skal til landene.
USA har ikke myndigheter til å foreta siling av passasjerer ved norske eller andre internasjonale flyplasser, men flyselskap som ikke overleverer lister over passasjerer til amerikanske myndigheter risikerer i verste fall å bli nektet å fly til USA. Dermed vil de nye reglene også gjelde deg og meg.

Mistanke
Passasjerer risikerer også å bli stanset om de passer beskrivelsen til mistenkte terrorister.
Det betyr for eksempel at hvis amerikanske myndigheter har opplysninger om en nigeriansk terrorist mellom 22 og 23 år, kan alle nigerianske menn i den alderen måtte gå gjennom en mer omfattende siling, før de får sette seg på flyet.

- Systemet vil være mye mer skreddersydd og fortelle oss mer om trusselbildet, heller enn at vi må stoppe alle individer fra et bestemt land eller med et bestemt pass, sier en kilde i Obamaadministrasjonen til New York Times.

Lange forhandlinger
De nye metodene skal være et resultat av lange forhandlinger med europeiske land og private flyselskap om hvor mye informasjon amerikanske myndigheter skal få lov til å innhente om utenlandske passasjerer, før de setter seg på flyet til USA.
Reglene kommer på toppen av nye, strengere sikkerhetstiltak som allerede er innført.

Terrorforsøk
De nye regleren kommer etter at nigerianeren Umar Farouk Abdulmutalleb kom seg om bord med eksplosiver i trusa og nesten klarte å detonere sprengstoffet før landing i Chicago 1. juledag. Terroristen som skal ha handlet på oppdrag fra al-Qaida i Jemen var en rikmannssønn som ikke sto på noen lister over personer med tilknytning til terrornettverket.
Men de mer omfattende metodene ville ha gitt amerikanske myndigheter enda en mulighet til å avverge «trusebomberens» terrorforsøk, skriver nyhetsbyrået AP.
De nye metodene kommer etter at Obama nedsatte en gruppe for å undersøke hva som gikk galt, da nigerianeren kom seg på flyet.

Raskere
De nye reiseordningene til USA kan imidlertid være godt nytt for folk med rent mel i posen.
De fører nemlig til at folk som reiser fra land som er spesielt under opppsikt av amerikanske myndigheter, vil kunne gå raskere gjennom sikkerhetskontrollen.

Pass og visum til USA
Fra og med 12. januar 2009 har du måttet registrere deg på nettet før du skal reise til USA.
Electronic System for Travel Authorization (ekstern lenke) heter ordningen der alle som besøker USA uten visum, må skaffe seg en forhåndsgodkjennelse fra amerikanske myndigheter før avreise.
Registreringen foregår ved at du går inn på en nettside og fyller ut et skjema. Spørsmålene er de samme som på det grønne skjemaet du i dag må fylle ut på flyet på vei til USA.
Ordningen gjelder alle som kan besøke USA uten visum. Nordmenn som skal på ferie eller forretningsreise til USA, og som har et maskinlesbart pass, trenger ikke visum.
(ap.no)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart