-->

4. mai 2010

Norwegian kan kutte Oslo - Kirkenes

En fjelltopp ved flyplassen i Kirkenes kan sette en stopper for Norwegian sine flygninger til Øst-Finnmark.
Norwegian vurderer å kutte ut sine avganger fra Kirkenes fra 2014. Selskapet skal i løpet av de kommende årene skifte ut hele sin flypark.
Fra 2014 skal Norwegian kun bruke flytypen Boieng 737-800.

Dagens rullebane vil da bli for kort for oss, sier kommersiell direktør i Norwegian Daniel Skjeldam.

– Dersom det ikke blir gjort noe med innflygningsforholdene og rullebanelengden på Kirkenes, så vil vi måtte vurdere om det er fornuftig og ansvarlig å drive rutetrafikk der, med bare 737-800 i flyflåten vår.

Fjelltopp i veien
Dette er et større fly enn det som i dag trafikkerer strekningen Oslo-Kirkenes-Oslo en gang i døgnet. Dagens rullebane på Kirkenes lufthavn Høybuktmoen er ikke dimensjonert for denne flytypen, sier lufhavnsjef Knut Kristoffersen.

– Normalt sett for en 737 vil man ha omtrent 2000 meter rullebane for avgang og landing. Vi har den rullebanen inne i dag, men på grunn av en fjelltopp i øst, så kan vi ikke ta i bruk hele banelengden.

Tror ikke de vil tjene nok penger
Etter 2014 vil Norwegian i perioder med glatt rullebane og ugunstig vind, derfor måtte fly med halvfulle maskiner fra Kirkenes for å nå Oslo.

– Vi må operere med så få tilgjengelige seter at det er tvilsomt at det blir økonomisk forsvarlig for oss.

270 millioner
Utregninger fra Avinor viser at en forlengelse av rullebanen vil komme til å koste 270 millioner kroner. Dette har ikke Avinor råd til, og saken er sendt over til samferdselsdepartementet.
Departementet har vurdert det slik at det er behov for en mer omfattende utredning av saken, og sendte sin rapport på høring i slutten av april.

– Høringsfristen er 20.8.2010. En beslutning om en mulig statlig bevilgning vil først tas etter at høringen er gjennomført og saken er vurdert av departementet, skriver samferdselsdepartementets i en epost til NRK.

Foto: Nrk

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart