-->

30. september 2010

Ryanairs vinnerformel

De tjener penger som gress og er kåret til verdens beste lavprisflyselskap. I dag forklarte ekspertene hvorfor Ryanair lykkes.
- Ingen er bedre enn Ryanair. De har funnet selve vinnerformelen - og så har de Michael O' Leary, sier phd. Jim Parker fra Raymond James.I går kveld ble utskjelte Ryanair kåret til verdens beste lavprisflyselskap under World Low Cost Airlines Congress i London.

I dag gikk britiske eksperter på talestolen under konferansen for å forklare hvorfor Ryanair - som er et elsket hatobjekt - er i en klasse for seg. For ikke ett eneste lavprisflyselskap i hele verden kan måle seg mot Ryanair når det kommer til suksess.

- Ryanair har den laveste enhetskostnaden i Europa og ligger hele 40 prosent under easyJet, som er nest best. I tillegg har de en ledelse som alltid er villig til å bruke de pengene som må til for at de kan tilby laveste pris i markedet, sier Jim Parker.


Foretrekkes selv av skeptikerne
- Mange liker dem, de har ekstremt mange fornøyde kunder - og selv de som ikke er fornøyde fortsetter å fly med Ryanair. Det handler først og fremst om at Ryanair er billigst, dessuten somler de nær sagt aldri bort bagasje og er et ekstremt punktlig flyselskap. Det er sånt kundene setter pris på, sier han.
Tall viser at Ryanair bare mister 0,4 bagasje per 1000 passasjerer, et svært lavt tall sammenlignet med andre flyselskaper.
Da resten av markedet ble truffet hardt av krisen, fortsatte Ryanair å ekspandere. Det har de fått mye igjen for, mener Parker.

- Mens resten av bransjen kuttet i kapasiteten og fikk 15 prosent færre seter, økte Ryanair 28 prosent de siste to årene. De har tatt en større markedsandel, oppnådd gode flyplassavtaler og redusert enhetskostnaden i samme periode, forteller han.

Gal eller brilliant sjef?
Samtidig har Ryanair havnet i media titt og ofte etter at toppsjef Michael O'Leary (bildet) har kommet med mer eller mindre håpløse utspill og sterke angrep på konkurrerende flyselskaper.

- Ja, man kan spørre seg om O'Leary er gal eller brilliant - men alle utspillene hans er nøye gjennomtenkt. Jeg vil si at han er langt mer brilliant enn gal. For uansett om han foreslår toalettavgift ombord, kun én pilot i cockpit eller ståplasser på flyene, så får han enorm publisitet. Og det er jo det han ønsker, sier Jim Parker.

- Han er veldig effektiv i å holde kostnadene nede og gir folk det de vil ha, som til syvende og sist er billige reiser, sier Parker.

En forferdelig flytur, men billig!
Jay Sorensen, som er president i firmaet Ideaworks, mener Michael O'Leary er gull verdt for Ryanair:

- Han er en unik businessmann, innovatør, politiker og entertainer, men vil utelukkende bli målt ut fra Ryanairs suksess. Strategien hans bunner slik jeg ser det i noen grunnleggende punkter: Lavest kostnader vinner, han angriper de som gjør livet surt for ham, Ryanair har både de laveste kostnadene og den største finansielle styrken i markedet - og trafikken øker til tross for at passasjerene sier "Never again!", utdyper Sorensen.

Han er fascinert av Ryanairs iver etter å tjene penger på hver minste lille ting, og kan forstå at slikt irriterer kundene.

- Men samtidig er det slik Ryanair har oppnådd sin suksess. De finner stadig nye inntektskilder - den ene mer kreativ enn den andre. " Det var en forferdelig flytur, men jeg sparte mye penger", kan folk si om Ryanair. Og passasjerene kommer jo tilbake. For det handler i bunn og grunn om at folk vil fly billigst mulig, og Ryanair er desidert billigst, ifølge undersøkelsene - selv om de charger passasjerene sine all verdens avgifter på toppen. (dn.no)

Få også med deg artikkelen: å reise med Ryanair

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Vi bruker cookies fra Google Analytics til å måle trafikken på artiklene
No instrument approach procedure established for this webpage
om oss   nettsidekart