Aldri har det vært billigere å fly. Men flyplassbutikkene er like dyre, eksklusive og uspennende som før. Hvorfor er det sånn?
På flyplasser over hele verden ser vi luksuriøse merkevarebutikker uten kunder - i lekre lokaler som oser av eksklusivitet, dyre klær og merkevarer som de færreste av oss har råd til å kjøpe.
- Passasjerene er i «kjøpemodus» og vil handle, men finner ikke varene de vil ha. Det er jo håpløst - for alle, mener rektor Trond Blindheim på - Markedshøyskolen.
Han er sterkt kritisk til vareutvalget og prisprofilen til flyplassbutikkene.
- Ikke folkelig nok
- Det ville gavne både flypassasjerene og butikkdriverne om vareutvalget ble mer folkelig og tilgjengelig for flere av oss, sier Blindheim. Butikkenes profil og vareutvalg henger igjen fra den gang det å fly var noe eksklusivt, forbeholdt noen få og rike, sukker han.
- Flyplassene må ta inn butikker med varer som vanlige folk ønsker å kjøpe. Hadde Hennes & Mauritz eller andre folkelige kjeder kommet inn, ville omsetningen øke kraftig, tror Markedshøyskolens rektor.
- Få inn H&M osv.
Også sjefen for charteroperatøren Ving i Norge, Christian Grønli, synes det er trist at butikkutvalget på mange av flyplassene minner mest om 5.th Avenue i New York.
- I feriestemningsrus kan man jo komme i skade for å svi av verdien på en flybillett t / r New York på en jakke man egentlig ikke trenger. Hvorfor glimrer de rimelige kleskjedene med sitt fravær? spør Grønli.
Støtter kritikken
Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH støtter kritikken:
Forsdahl, som selv har reagert på at flyplassene later til å tviholde på sitt eksklusive og ekskluderende preg, tror det ville være mye å hente på å modernisere og folkeliggjøre butikkene og vareutvalget:
- Mange fritids- og økonomiklassereisende finner ikke varer de kunne tenke seg å kjøpe på flyplassene, sier han.
- Føler oss ikke truffet
Men butikkdriverne på Gardermoen føler seg ikke truffet av kritikken.
- Nei vi gjør ikke det, sier Hans Kristian Melbye, eier og partner i selskapet Airport Retail Group som bl.a. driver klesbutikkene på Gardermoen, Arlanda og Helsinki lufthavn Vantaa.
Siden de overtok butikkene fra SAS i 2005 har de jobbet målbevisst for å tilby flypassasjerene billigere varer, forsikrer Melbye.
- Dressmannpriser
- Vi ligger helt på grensen av hva flyplassdriverne ønsker, og må balansere mellom merkevareleverandørenes krav og ønsket om å tilby rimeligere og mer folkelige varer, sier Melbye, som finner grunn til å rose ledelsen på Oslo Lufthavn (OSL)
- Som oss ønsker de å drive en flyplass for folk flest, sier han.
- Hva er blitt billigere?
- På Gardermoen tilbyr vi skjorter til 199,- og engangsbriller til samme prisen. Dette er Dressmannpriser, understreker Melbye, som forsikrer at de har fått med seg at folk flest flyr. Som butikkdrivere ønsker de å selge mest mulig varer.
- Folkelig
Melbye har selv bakgrunn fra Voice of Europa-systemet og «vet alt om folkelig klessalg», som han selv sier.
Problemet på Gardermoen er plassmangelen, forklarer direktør for næring og eiendom på Oslo Lufthavn, Espen Ettre.
- Plassproblemene gjør at vi ikke kan ta inn så mange aktører som vi ønsker. Derfor har vi lagt oss på en linje med middels prisede brands i klesutvalget, forklarer Ettre.
Ny terminal
Når Terminal 2 står ferdig, tidligst i 2017, vil flere forhandlere slippe til, lover han. Da vil også utvalget bli bredere og prisspennet større, spår Ettre.
VG har kontaktet Hennes & Mauritz for å høre om de kan tenke seg butikklokaler på Gardermoen - eller om de har deltatt i anbudsrunder der.
Vil ikke svare
- Ingen kommentar, svarer pressesjef Vibeke Holann i H&M Norge.
- Slik informasjon er sensitiv, og vi ønsker ikke røpe hvordan vi tenker og planlegger, sier hun.
- Men H&M er alltid på jakt etter gode butikklokaler, legger Holann til.
- Er hovedflyplassen å betrakte som gode lokaler for H&M?
- Ingen kommentar.
- Ikke lett
Å mikse luksusvarer med billigvarer er ingen enkel kunst, skal vi tro Hans Kristian Melbye i Airport Retail Group:
- Merkevareleverandørene liker ikke å stå sammen med billigmerkene. De vil helst stå for seg selv, godt synlig, sier han.
På DFDS' København-ferger ble vareutvalget gjort bredere for en stund siden. Det ga økt salg, forteller adm. direktør Vivian Sivertsen i DFDS Seaways Norge til VG.
- Rett til værs
- Salgskurven gikk rett til værs, forteller hun.
- Vi fikk et større spenn i vareutvalget ved at vi både tok inn billige klær og dyrere, mer eksklusive ting, forklarer Sivertsen.
Fergeselskapene konkurrerer med flyselskapene om mange av de samme passasjerene, og bransjefolk VG har snakket med er ikke i tvil: Når fergene merker økt etterspørsel og mer salg av billigklær, er det all grunn til å tro at flyplassene ville oppleve det samme om de hadde utvidet tilbudet av rimelige klær, sko, belter osv.
Illustrasjonsfoto