-->

18. desember 2010

Unngå julebagasje-tabbene

Juletrafikken er snart i full gang både på fly, tog og buss. Men selv om det er jul og mange har med mye bagasje på reisen, gjelder fortsatt de vanlige reglene for hva du kan - og ikke kan - ta med i håndbagasjen på fly.
- Julemat som sildeglass eller surkål går ikke. Sukkerbrød kan du gjerne ta med, men bløtkake full av krem og syltetøy, som defineres som væske, kan ikke være med i håndbagasjen, sier informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro.

La øksen bli hjemme
Og har du planer om å felle juletre på reisemålet ditt, må du huske på at du verken får ta med øks eller sag i håndbagasjen.

- Det er ikke spesielt populært å møte opp med dette i vesken under sikkerhetskontrollen, sier Kobro.

- Vinflasker og sprit må også gå i den innsjekkede bagasjen, for dette får du ikke ha med deg i håndbagasjen.

Bare på Gardermoen er det i snitt 45 hendelser hver dag hvor passasjerer prøver å gå gjennom sikkerhetskontrollen med en vinflaske eller spritflaske i håndbagasjen. Flaskene blir enten konfiskert, eller så får de reisende valget om å sende flaskene hjem med noen som ikke skal reise eller å sette de på oppbevaring til de skal hjem igjen.
- Noen folk kjøper med gaver på Vinmonopolet for å ta med til julebesøket, men så glemmer de kanskje at reglene er like strenge for innenlands- og utenlandsreising, sier Kobro.

Sjekk inn bagasjen
Et annet tips er å pakke godt, for du har selv ansvaret for flybagasjen din.

- Pakker du dårlig, og en flaske rødvin for eksempel knuser under transport, har du selv ansvaret for at andre ting i kofferten din går i stykker, sier Kobro.

Han mener det aller beste tipset til de julereisende er at de sjekker inn håndbagasjen sin, slik at de slipper å drasse på for mye håndbagasje.

- Men hva med risikoen for at sjekket bagasje stappfull av julegaver kan bli forsinket eller bli borte?

- Det er så sjelden at bagasje blir borte, så det er ikke noe å bekymre seg for. Man må basere seg på at bagasjen kommer frem, sier Kobro til aftenposten

Noen tips til turen:

-Når på døgnet er det smartest å reise?
Trafikken er lavest mellom 10 og 15 og etter klokken 18.
-Hva kan jeg pakke som håndbagasje, og hva må jeg sjekke inn?
Pakk mest mulig i bagasjen som skal sjekkes inn. Begrens håndbagasjen til et minimum.
-Når skal jeg møte opp?
En grei regel er å være innsjekket minst én time før avgang innenriks, og halvannen time for utenlandsreiser.
-Hvis jeg har med barnevogn eller skiutstyr – hvordan får jeg sendt dette enklest av gårde?
Barnevogner, ski og alle større ting må sendes som spesialbagasje. Husk å unngå løse remmer. Det finnes egne skranker for dette. Men OBS, slikt tar tid, ta hensyn til dette når du beregner nødvendig fremmøtetid på flyplassen.
-Hvordan kommer jeg kjappest gjennom sikkerhetskontrollen?
Legg alt metall (nøkler, mobil, lommebok) i jakken du sender gjennom kontrollen. Husk væskebestemmelsene. OBS: Det skjer stikkprøver, dette skjer tilfeldig og selv om den reisende kan ha gjort alt riktig i sikkerhetskontrollen.
-Hva kan jeg gjøre selv for å lette boardingen?
Møte frem til avgang i god tid, følge beskjed fra flyselskapet om hvordan boardingen skal skje. Husk også at noen gater ligger langt unna, det kan ta tid å komme frem til utgangen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart