-->

26. januar 2011

Trådløst hos Norwegian

(Foto: Wikimedia)
Med en liten aerodynamisk kuppel bak på flykroppen kan passasjerene snart surfe på nettet oppe i høyden.
Det er opprømt stemning i Norwegian få dager før de som første flyselskap som byr på satellittbasert trådløst nettverk på europeiske ruter. Det første flyet får den meget kompliserte installasjonen i en hangar i Budapest i disse dager og flyr hjem til Oslo 30. januar. Da kan du være online om bord.
Elleve før sommeren
Før sommeren følger enda ti fly.

- I løpet av mars 2012 skal vi ha om lag førti fly med internettilgang, sier Boris Bubresko, sjef for markedsutvikling i Norwegian.

- Våre konkurrenter kan i beste fall komme etter med dette i første kvartal 2013, sier Jags Burhm fra leverandørselskapet Row 44.

Har tatt to år
Mens flere europeiske flyselskap teller på knappene om de skal tilby trådløst om bord, og British Airway har sagt nei, bestemte Norwegian seg for to år siden for å tilby kundene en nettløsning på høyde med det som finnes omtrent alle andre steder - på bakken. SAS har tidligere hatt internett i luften, men la ned tjenesten i 2007. Nå planlegger selskapet snart å innføre det igjen, uten å kunne tidfeste det.


- Som første bruker i Europa har vi gått den tidkrevende veien for sertifisering av systemet og installasjonsprosedyren hos det europeiske luftfartstilsynet EASA. Dette er en meget omstendelig prosedyre som har tatt disse to årene.

Godkjenningen fikk vi lille julaften, sier Bubresko til VGNett.

De ungarske flytekniske verkstedet Aeroplex gjennomfører installasjonen. Utbyggingen av nett i fly flyttes fra Budapest til Sola etter at to fly er ferdigstilt i Ungarn, for å spare utgifter.

Hemmelig pris
- Investeringen er betydelig, sier Bubresko, som nekter å oppgi nøyaktig tall.

- Det er til å gråte over at vi må begynne å skru i de nye, flotte flyene, men slik er det. Små fremsynte leverandører gjør dette mye bedre enn i det tette produksjonsapparatet hos Boeing, sier teknisk representant Roger Handeland som følger installasjonen i Budapest. Første fly som får satellittbasert trådløst nettverk ombord har Max Manus på halen og kjennetegnet LN-DYC (bildet).

PS! Men fortsatt kan du ikke surfe hele tiden om bord på flyet. Datamaskinen må pent være avskrudd ved avgang og ved landing. Flyets nettilkobling slås på og av via høydemåleren, og kan bare brukes over 10.000 fot.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart