-->

3. februar 2011

Osloruter på Europatoppen

Illustrasjonsfoto
Nordmenn flyr som aldri før - og tre av de seks mest trafikkerte rutene i Europa er norske.
Det viser tall som Eurocontrol i Brussel har innhentet.
Gardermoen-Bergen ligger på tredjeplass på statistikken, Gardermoen-Værnes på femte og Gardermoen-Stavanger på sjetteplass.

- Vi er små i antall innbyggere, men store når det gjelder antall flyvninger. Fly er nesten å regne for kollektivtrafikk i Norge, sier Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.

Han mener de høye tallene forteller mye om hvor viktig flytrafikken er for et land som vårt og med den spredte bosettingen vi har.

Flest på 10 på topp
Om vi ser på listen over de ti mest trafikkerte flyrutene, er det bare Norge som er representert med så mange som tre. Spania og Frankrike har to hver, Italia, Tyrkia og Storbritannia én hver.

Tallene er også spesielle når vi tar hensyn til hvor få mennesker som bor i Norge sammenlignet med befolkningsstore Spania, Italia, Storbritannia og Frankrike.

De har alle ti ganger så mange innbyggere som Norge.


"Binder oss sammen"
- Tallene skyldes flere ting, mener Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til aftenposten.no.

- Topografien her til lands viser at fly er det desidert beste transportmiddelet når man skal forflytte seg over lange strekninger. Med de 46 flyplassene i Avinorsystemet, og enda noen flere andre små, har vi et finmasket nettverk som binder Norge sammen og som for eksempel gjør det mulig for små og store bedrifter å drive eksportrettet virksomhet selv om de ligger et godt stykke unna den mest trafikkerte allfarveien.

- Et annet forhold er naturligvis pris. Det er relativt rimelig å fly i Norge, noe både privatpersoner og forretningsfolk nyter godt av, sier Johansen.

Norges mest trafikkerte rute
Hvis vi ser på antall passasjerer på de tre mest trafikkerte norske flyrutene, ligger Gardermoen -Værnes på topp. I fjor fløy nesten 1,6 millioner denne strekningen.

Gardermoen – Bergen er nest størst med 1,511.849 reiser, mens Avinors passasjertall på Gardermoen – Stavanger viser 1,274.842.


Her er listen over Europas ti mest trafikkerte flyruter(*). Tallene viser gjennomsnittlig antall daglige flyvninger til og fra:

1) Madrid – Barcelona 85,2


2) Roma – Milano (Linate) 55,0


3) Bergen – Gardermoen 54,9


4) Toulouse – Paris (Orly) 54,4


5) Trondheim – Gardermoen 51,7 (**)


6) Stavanger – Gardermoen 48,2


7) Palma de Mallorca – Barcelona 47,3


8) Istanbul – Izmir 46,4


9) Guernsey – Jersey 44,5


10) Nice – Paris (Orly) 43,4


(*) Statistikken er fra november i fjor, men tallene fra belgiske Eurocontrol er relativt statiske.


(**) SAS har drøyt 30 daglige fly, mens Norwegian har ca 20.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart