-->

28. april 2011

Nesten halve flybilletten er gebyrer

Foto: Sandefjord lufthavn AS
Lavpris-flyselskapene er verstingene - men likevel billigst. I snitt utgjør gebyrene nærmere 40 prosent av billettprisen hos lavpris-flyselskapene, viser en ny undersøkelse.







Det er den europeiske søkemotoren for shopping og prissammenligning, Kelkoo, som har sjekket ut hva gebyrene egentlig utgjør at total-billettprisen - både hos lavpris-flyselskapene og ordinære fullservice-flyselskaper som SAS, Lufthansa osv.
Ialt har de sjekket mer enn 5000 forskjellige priser hos 20 ulike flyselskap til 192 reisemål.

Og funnene overrasker ikke:
Gjennomsnittlig utgjør gebyrene nærmere 40 prosent av den samlede billettprisen hos lavprisselskapene.

Ryanair topper
For tradisjonelle flyselskaper er snittet på fire prosent.
Undersøkelsen viser også at Ryanair har den største gebyrandelen i forhold til grunnprisen. Likevel havner det irske flyselskapet blant de absolutt rimeligste transportørene på sitt rutenett!

Som gebyrer regnes ekstrabetaling for blant annet setereservasjon, innsjekking, bruk av kredittkort, utskriving av boardingkort, varmeteppe-gebyr, prioritert ombordstingning etc, skriver VGNett


Gebyr-iver
Flyselskaper verden over reduserer billettprisene - men tar igjen det tapte ved å innføre stadig mer kreative gebyrer og tilleggsavgifter.

Tilsynelatende er det bare fantasien som setter grenser for luftfartens gebyr-iver.
Ryanairs eksentriske toppsjef Michael O'Leary tok selv til orde for å ta do-gebyr om bord i flyene sine - men sa etterpå at utspillet kun skulle skulle skaffe selskapet oppmerksomhet...

VG og andre medier har gjentatte ganger omtalt saker der gebyrene overgår billettens opprinnelige pålydende. Slikt er slett ikke uvanlig.

Men i sin ferske "European Flight Index" har Kelkoo og analyse-partneren RDC Aviation altså påvist at gebyrene - i gjennomsnitt - nærmer seg halve totalprisen.

Prisen lyver
- Vi ser en klar tendens til at stadig flere lavpris-flyselskaper tilbyr en grunnpris uten ekstragebyrer, markedsdirektør Chris Nixon i Kelkoo Travel.

- Slikt fører til at reisende misoppfatter hva flyreisen egentlig koster, totalt sett, sier han. - I verste fall blir flyreisen med lavprisselskapene, når gebyrene plusses på, dyrere enn å reise med et fullserviceselskap der alle disse tjenestene ligger inne i prisen, sier Nixon.

Italia verst
De høyeste gebyrene finner vi blant lavprisselskapene i Italia med 45 prosent. I Storbritannia er de 38 prosent, mens de laveste gebyrer noteres for lavprisselskapene i Tyskland (31 prosent) og Spania (32 prosent).

Tross den høye gebyrandelen viser undersøkelsen at den gjennomsnittlige besparelsen ved å bruke lavprisselskap likevel er 33 prosent i forhold til å booke hos tradisjonelle flyselskaper:

Book tidlig!
Den største gevinsten hos lavpris-selskapene oppnår man på internasjonale flyvninger (41 prosent besparelse), mens nasjonale flyreiser bare gir 20 prosents gevinst i forhold til å fly med fullservice-selskapene.

Men aller viktigst er tidspunktet for når man bestiller reisen, skal vi tro Kelkoo-undersøkelsen:
Ved booking ni uker på forhånd kan vi spare 12 prosent mer enn ved å kjøpe reisen syv uker før flyavgang.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart