-->

24. april 2011

Innføring av støyreduksjon har gitt støyklager

Illustrasjonsfoto, Norwegian
Mange klager på flystøy etter at Oslo lufthavn Gardermoen fikk nytt innflyvingssystem. Siden 7. april har trafikken til flyplassen blitt samlet i luftlinje fra Oslo sentrum, til Lutvann og videre til Gardermoen.


Bakgrunnen for omleggingen er implementeringen av en ny støyforskrift, med hensikt å redusere støy og samtidig få ned klimagassutslipp og øke trafikk-kapasiteten.

Etter omleggingen har imidlertid Oslo Lufthavn fått rundt 90 klager fra omlag 50 privatpersoner på Hellerud og Oppsal i Oslo samt Skedsmokorset, Jessheim, Nannestad og Hurdal.

– De opplever at de har fått mer flystøy, flere overflyinger og noen er også skuffet over at de ikke har fått mindre flystøy, slik de trodde det skulle bli, sier pressetalskvinne i Oslo Lufthavn Sofie Bruun til NRK.


Ikke overrasket
Likevel mener Bruun at 90 klager på to uker er omtrent som forventet.

– Dette et område med flere hundre tusen mennesker, så når vi ser det i den store sammenhengen er det kanskje ikke så mange klager. Vi regnet med at det ville komme noen, for vi visste jo at innflyningsstytemet ville føre til at enkelte fikk mer støy mens andre har fått mindre.

Se presentasjonsvideo fra Avinor om det nye innflyvingssystemet her:
Vindretningen avgjør
Geir Gillebo er prosjektleder for det nye trafikkreguleringssystemet i Avinor. Han sier til NRK at det er ca. 350 innflyginger i døgnet til flyplassen på Gardermoen og like mange avganger.

– Om flyene lander fra nord eller sør kommer helt an på vindretningen. Flyene må lande mot vinden, så hvis det blåser nordravind samles alle flyene omtrent over Oslo sentrum. Derfra går de i en rett linje til Gardermoen.

Han legger til at flyene nå flyr i 5000 fots høyde over hovedstaden, mot tidligere 3000 fot – noe som skal bety mindre støy fra hver fly.

– Men vi har i større grad samlet trafikken enn før. Noen vil derfor oppleve at det er mer støy, selv om flyene går høyere enn tidligere.

Bedring i sikte
Oslo Lufthavn tror imidlertid støyplagene vil bli mindre på sikt, så snart det nye innflygingssystemet har gått seg til.

– Når det gjelder disse klagene fra Jessheim, så er jo det fly som flyr feil, så når vi får rettet opp det, regner vi med at klagene vil avta, sier Bruun.

Hun legger til at støyen kan reduseres ytterligere ved å instruere pilotene til å fly litt høyere og bruke mindre motor når de skal lande.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart