Illustrasjonsfoto: sas.no |
- Vår lavpriskalender oppdateres kun én gang i døgnet, er forklaringen fra SAS.
Tastetrykk gir prishopp
Hvis du søker etter en reise fra Gardermoen til Amsterdam i mai, viser lavpriskalenderen at det er mulig å reise for 551 kroner på 20 forskjellige dager. Hjem igjen kan du reise for kroner 665 på 17 forskjellige dager.
Men når man så har valgt to av dagene og trykker neste, kommer man til en ny side med mange forskjellige avganger. Der koster den billigste avgangen over 1400 kroner.
Det samme skjer når man forsøker å bestille en reise til London.
Lavpriskalenderen viser billetter til kroner 614 den ene veien og 793 kroner den andre veien. På siden med avgangstider koster den ene billetten 1246 og den andre 795 for billigste alternativ.
Etter gjentatte forsøk fant NRK.no én avgang til London for prisen SAS reklamerte for i lavpriskalenderen, men det tok lang tid.
annonse
Skyldes oppdateringen
SAS forklarer dette med sjelden oppdatering av lavpriskalenderen.
- Vår lavpriskalender oppdateres kun én gang i døgnet, derfor kan visse avvik forekomme. Spesielt gjelder dette reiser tett opp mot avreise, sier Camilla Forberg, markedsdirektør i SAS.
Hun påpeker også at når man går inn i lavpriskalenderen, kommer det alltid opp en melding til alle kunder som lyder som følger:
«SAS Lavpriskalender – her viser vi våre laveste priser. Merk! Priser og antall ledige seter oppdateres kun en gang i døgnet, visse avvik kan forekomme.»
- Denne pop-upen må aktivt lukkes av kunden for å gå videre i lavpriskalenderen, sier hun.
Lite brukervennlig
Forbrukerombudet har ikke fått inn noen klager på akkurat dette, men de har tidligere fått mange klager på at forskjellige flybilletter ikke er tilgjengelig ut i fra markedsføringen.
- Priser som oppgis skal være riktige. Selger de så mange billetter at de ikke lenger er tilgjengelig, vil det i beste fall være et irritasjonsmoment for brukerne av siden, mener Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.
Han synes det høres ut som en dårlig fungerende hjemmeside for forbrukerne, men påpeker at det er måter man kan gjøre dette bedre på.
- De kan for eksempel oppdatere siden oftere, eller gi tydelig informasjon. Det er viktig at slike sider er relativt oppdaterte. Det gir et villedende inntrykk som raskt blir rettet opp etter et tastetrykk, men det er likevel et villedende inntrykk og lite brukervennlig, sier han.
Forstår frustrasjonen
SAS har vært klar over dette problemet lenge, men jobber nå for å gjøre noe med saken.
- Det er klart vi ser at lavpriskalenderen ikke fungerer godt nok teknisk, og jobber med å rette opp dette nå. I løpet av kort tid vil lavpriskalenderen være 100 prosent online, slik at kundene ikke opplever prisforskjeller på sas.no, forklarer Forberg.
Lavpriskalenderen til konkurrenten Norwegian viser oppdaterte priser til en hver tid, men der må du eventuelt betale for bagasje og setereservasjon i ettertid.
Camilla Forberg har full forståelse for at kundene irriterer seg over dette, og opplyser at deres nye løsning vil være på plass i juni.
- Det er beklagelig at vi har brukt så lang tid på dette, og jeg forstår kundenes frustrasjon, sier hun.
SAS reklamerer ofte for at det ikke kommer ekstragebyrer i tillegg når man bestiller en billett fra dem. Hvis denne oppdateringen kommer på plass, vil dette gjelde også for billetter kjøpt via lavpriskalenderen.
- Det er viktig å påpeke at når vi annonserer en pris i vår markedsføring, så annonserer vi med priser hvor alt er inkludert, avslutter hun.