-->

30. juni 2011

Fly avgårde for under 25 øre pr kilometer

Foto: Osloairports.com
Det er ikke nødvendigvis reisens lengde i distanse som er avgjørende for prisen man må betale for en flybillett. Tendensen er nemlig at flyreisene blir billigere jo lenger bort man reiser.

Denne betraktningen gjelder hvis man utelukkende ser på prisen som betales for hver kilometer som tilbakelegges i luften på vei til reisemålet. Dette konkluderes i en oversikt fra Norsk Flyprisindeks, som utgis av reisesøkemotoren Travelmarket.no.

Hvis feriebudsjettet kun strekker seg til kr. 1.000,- pr. person til en flybillett med en av de europeiske storbyer som mål, er det ikke nødvendigvis destinasjonen lengst unna som er den dyreste å reise til. Det kommer i stedet an på hvor mange andre norske reisende som søker mot samme reisemål i høysesongen. Hvilket selskap som er valgt, samt om det er snakk om et direkte fly eller om det skal byttes fly underveis.

Dette viser den siste prisundersøkelsen som reisesøkemotoren Travelmarket.no har foretatt av flyreiser, som har avreise i uke 30 (fra mandag den 25. juli til søndag den 31. juli 2011). Hver 4. uke sjekker Travelmarket billettprisene til 10 uvalgte europeiske storbyer. Derfor eksisterer det en meget detaljert historisk dokumentasjon av prisutviklingen.


I høysesongen vil det derfor være mulig å reise på storbyferie med rutefly for under 25 øre pr. fløyet kilometer. Men så skal destinasjonen til gjengled hete Berlin, London eller Paris og selskapet skal hete Ryanair med avreise fra Rygge.

Dyreste destinasjoner i henhold til antall flydde kilometer er Stockholm, København og Amsterdam. Prisen per fløyet kilometer ligger her typisk mellom kr. 0,60 og kr. 0,80. Det koster for eksempel 25 % mer per kilometer å fly tur/retur Oslo - Stockholm i forhold til å fly tur/retur Oslo - Amsterdam. I begge tilfeller med Norwegian.

- Den største kostnaden på en flyreise er å få flyet opp på vingene. Derfor er det vanskelig for flyselskapene å være konkurransedyktige på kilometerprisen på de korte strekningene, men også konkurransemessige forhold spiller inn, det konstaterer Svein Erik Søgård, daglig leder i reisesøkemotoren Travelmarket.no.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart