-->

30. juni 2011

USA-turen kan stoppe ved innsjekk

Illustrasjonsfoto
Noen reisende glemmer å forhåndsregistrere ESTA før en USA-reise. Uten ESTA kommer du ikke inn i USA.Fra 20. mars 2010 ble det obligatorisk for norske reisende å registrere seg på Internett før avreise til USA. Ordningen er bedre kjent som ESTA, og gir reisende mulighet til å reise visumfritt til USA.

Uten at denne forhåndsregistreringen godkjennes av amerikanske myndigheter, slipper du ikke inn i USA, ei heller om bord på flyvninger til USA. Likevel opplever både SAS og Continental, som begge flyr direkte mellom Oslo og New York, at mange reisende dukker opp på flyplassen uten at papirene er i orden.

- Det kommer fortsatt passasjerer med manglende ESTA-godkjennelse. De fleste har fått det med seg, men vi har nesten daglig tilfeller hvor reisende mangler ESTA, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen hos SAS.


annonse


ESTA-godkjenningen er tilknyttet passnummeret. Får du nytt pass, må du også søke om ESTA på nytt.

Det er ikke uvanlig at reisende dukker opp med godkjent ESTA, men tilknyttet et gammelt passnummer. Da får du ikke reise.
Både SAS og Continental forsøker etter beste evne å hjelpe passasjerer som har mangelfull ESTA, men selskapene kan ikke garantere at det vil gå i orden i løpet av kort tid.

- Det anbefales å søke om ESTA 72 timer før avreise, men noen ganger er responsen fra amerikanske myndigheter såpass rask at man kan få en bekreftelse innen en halvtime. Det kan være tilstrekkelig nok til at du får bli med på flyvningen, sier Johansen til Aftenposten.

- Man kan registrere ESTA på flyplassen, dersom det viser seg at dette ikke er i orden, men det avhenger av at alt fungerer og at den godkjennes med en gang. Du får ikke reise uten ESTA, sier Tom Grundstad, leder for Continental Airlines i Norge.

Men å ordne ESTA på flyplassen er ikke en løsning flyselskapene anbefaler.

Nødpass nytter ikke
ESTA-godkjenningen er ikke det eneste som kan hindre reisende fra å sette seg på flyet til USA.
Er passet i dårlig stand, er det også grunn god nok til å nekte passasjerer innreise til USA.
Amerikanske myndigheter aksepterer ikke nødpass, og noen reisende opplever derfor at de må snu i døren på flyplassen.

- Omtrent hver andre dag må vi avvise passasjerer fordi passene ikke er i orden. Dersom passet er i dårlig stand, må du skaffe deg et nytt et, forteller Johansen.

Faller fra hverandre
Reisende med pass fra perioden juli 2001 til september 2005 skal være ekstra observante. Da ble det utstedt omlag 1,2 millioner pass med produksjonsfeil.

Personaliasiden på disse passene har lett for å løsne. Omtrent 800.000 av disse er fortsatt gyldige i dag.

- Dersom man har maskinlesbart pass som er utstedt før 1. oktober 2005, undersøk i god tid om personaliasiden her begynt å løsne. Har passiden begynt å løsne, oppsøk passkontoret snarest mulig for å få nytt pass, sier Steinar Talgø, seksjonsleder i juridisk seksjon i Politidirektoratet.

Politidirektoratet råder reisende til å undersøke gyldighetstiden på passet i god tid før reisen, og søk om nytt pass senest to uker før avreise.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart