Gebyrer forvirrer |
- Slik prisingen av flybilletter har utviklet seg, er det tilnærmet umulig å se hvilken billett som er billigst, for alle de som ikke bare skal reise en kurant enkeltstrekning uten bagasje, sier Rolf Forsdahl, reiselivsdirektør i HSH (Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge).
Han mener dette kommer av at flyselskapene har innført varierende satser for blant annet bestillingsgebyr, kredittkortavgift, innsjekkingsgebyr og bagasjegebyr.
- Flyselskapene spekulerer selvsagt i å framstå som billigst, sier han.
- Det er et lovfestet krav i Norge og EU at alle avgifter som anses «nødvendige» skal inngå i billettprisen, men her syndes det. Og man anser altså ikke bagasje som «nødvendig», sier Forsdahl.
Vanskelig å sammenligne
For å illustrere Forsdahls poeng, tok Aftenposten noen raske søk hos Ryanair, Norwegian og SAS, for å se hva flyprisene ser ut til å være med første øyekast - og hva de blir etter alle frivillige og ufrivillige tjenester er lagt til. (Se fakta under)
Ryanair har for eksempel flybilletter som ved første blikk ser ut til å koste 658 kroner, men etter alle tilleggsgebyr blir lagt til, er prisen plutselig 1160 kroner.
Hos Norwegian er første prisutkast på billettene vi finner 1550 kroner, men etter tilleggsgebyr blir prisen plutselig 1830 kroner.
Hos SAS er det et servicehonorar på 30 kroner som jekker opp prisen i billettsøket.
- SAS skulle gjerne ha vært dette honoraret foruten, men på grunn av internasjonale luftfartsavtaler med agenter/reisebyrå er SAS pålagt å kreve - og synliggjøre - dette bestillingshonoraret ved hver nettbestilling, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.
- Ikke gebyrer i vanlig forstand
- Det er feil å si at Norwegian har gebyrer i vanlig forstand, hevder kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
Han sier flyselskapet har valgfrie tilleggstjenester som passasjerene kan velge å kjøpe eller velge bort om de ønsker.
- Ingen av våre tillegg – enten det er for bruk av kredittkort, kjøp av bagasje eller sete - er noe de reisende «må» betale.
- Det er ikke slik at reisende med håndbagasje skal være med på å betale for at andre tar med seg to kofferter. Vi er opptatt av valgfrihet, og at de som ønsker å kjøpe noe i tillegg, skal få muligheten til det. Dette er et viktig bidrag til at vi kan holde så lave priser som vi gjør, sier Sandaker-Nielsen
-Forvirrende for forbrukerne
- Vi ser at det er en trend at det er en del flyselskaper som markedsfører seg med lav grunnpris, men så tar de ekstragebyrer for en rekke ting som for eksempel bagasje, sete og betaling med ulike typer kredittkort, sier Sverre Åril, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet.
- Det er klart at det kan være veldig forvirrende for forbrukerne, og det får vi henvendelser på, sier han.
Det klare utgangspunktet når det gjelder bruk av priser i markedsføring, er at prisen skal være riktig, klar og fullstendig, slik at forbrukerne skal få informasjon om hvor mye det koster å benytte seg av tjenesten/kjøpe produktet.
- Når det gjelder disse flyreisene, så er det da slik at det må være mulig å få reisen til den prisen som er annonsert. Og averteres det med lav grunnpris, må det være mulig å få reisen til denne prisen.
- Problematiske gebyr hos Ryanair
Men problematisk blir det for eksempel, når Ryanair har noen gebyrer som er nærmest umulig å unngå, ifølge Åril.
- Blant annet kredittkortgebyret deres. Du må ha et helt spesielt betalingskort, hvis du skal slippe unna gebyret. Det er 60 kroner pr. person og pr. reisevei, så det kan fort bli noen kroner.
- En annen ting er Ryanairs webavgift, de har avgift for å sjekke inn på web – det kommer du ikke unna – så de gebyrene må inkluderes i totalprisen etter vårt syn. Og det har vi tatt opp med irske forbrukermyndigheter, sier han.
Vil innskjerpe gebyr-bruk
Enkelte flyselskap har over 40 prosent av inntektene sine fra gebyrer.
- Det sier litt om hvor viktig denne inntektskilden er. EU-kommisjonen har varslet at man vil innskjerpe bruken av gebyrer, og situasjonen vil antagelig endres i løpet av året, sier Forsdahl.
Fakta:
Aftenposten søkte med disse forutsetningene: Oslo – London tur/retur 5. til 7. august 2011, fra morgen til ettermiddag. Har ett kolli med seg og ønsker setereservasjon. Bestiller på internett.
Ryanair:
Ved første blikk for tur: 179 kr. for flybillett. Så: pluss innsjekking på Internett (60 kr.), EU26 innstilt (20 kr.) = 259 kr.
Ved første blikk for retur: 319 kr for flybillett. Så: pluss innsjekking på Internett (60 kr.), EU26 innstilt (20 kr.) = 399 kr.
Tilsynelatende 658 kr. for tur/retur. Men så plusses det på avgifter for 1 kolli (400 kr.), tekstmelding som bekrefter reservasjon og detaljert ruteopplysning (10 kr.) og administrasjonsavgift (92 kr.)
Reell flybillettpris = 1160 kroner
Norwegian:
Ved første blikk for tur: 399 kr. for flybillett.
Ved første blikk for retur: 1151 kr. for flybillett.
Tilsynelatende 1550 kr. for tur/retur. Men så plusses det på bagasjeavgift, setereservasjonsgebyr og visagebyr, siden vi har valgt lavprisbilletter.
Reell flybillettpris = 1830 kroner
SAS:
Ved første blikk for tur: 640 kr. for flybillett.
Ved første blikk for retur: 1810 kr. for flybillett.
Tilsynelatende 2400 kr. for tur/retur. Men så plusses det på servicehonorar (30 kr.).
Reell flybillettpris = 2430 kroner
annonse