-->

7. juni 2011

Norske flyselskaper er svært punktlige

Illustrasjonsfoto
Norske flyselskaper holder stillingen som noen av Europas mest punktlige. Men to østeuropeiske selskaper er aller mest presise.

I mai landet over 90 prosent av alle fly i rute både hos Widerøe, Norwegian og SAS.
Med en fjerdeplass på den europeiske ti på topp-lista, er Widerøe best av de norske selskapene. Men avstanden er ikke stor til de to andre.

SAS peker seg ut som det eneste av de store europeiske selskapene blant de ti mest punktlige. Resten av vinnerne er mindre aktører og såkalte lavprisselskaper.

Klatrer oppover
Ifølge en fersk oversikt fra registreringsdatabasen FlightStats, var det russiske selskapet Rossiya det mest presise i mai. Deretter følger det rumenske Tarom og nederlandske KLM Cityhopper.

Både Widerøe og Norwegian klatrer oppover blant de europeiske selskapene. I hele fjor var de henholdsvis nummer 15 og 17 på lista.

Dette er FlightStats liste over de ti mest presise europeiske selskapene i mai. Oversikten gjelder ankomst mindre enn femten minutter etter rutetabellen:


  1. Rossiya - 94.32%
  2. Tarom-Romanian - 93.9%
  3. KLM Cityhopper - 93.7%
  4. Widerøe - 93.48%
  5. Air One - 92.18%
  6. Norwegian - 91.74%
  7. Flybe - 91.7%
  8. SAS - 91.05%
  9. Brit Air - 91.01%
  10. Germanwings - 91%

Oversikten fra mai viser ellers at bare 42 prosent av Iberias flygninger landet i rute. Iberia, Thomson Airways og det spanske selskapet Air Nostrum hadde flest langvarige forsinkelser (mer enn tre kvarter).

Ingen tall for Ryanair
Ryanair har valgt å ikke la sine ankomster bli registrert i oversikten fra FlightStats. Selskapet hevder selv at de er Europas mest punktlige av de store aktørene, og legger ut ukentlig statistikk på sine egne hjemmesider. Den kan imidlertid ikke bekreftes av uavhengige kilder.

Også Southwest Airlines bestrider tallene fra FlightStats. Selskapet er ikke inne blant ti på topp i oversikten over nordamerikanske selskaper med best regularitet. Der ligger Hawaiian Airlines best an, etterfulgt av søsterselskapene Alaska Airlines og Horizon Air.

Oversikten fra USA preges av mange forsinkelser på grunn av omfattende uvær og tornadoer i mai.

ANA fra Japan topper den asiatiske punktlighetslista, etterfulgt av Japan Transocean og Singapore Airlines.

- Viktig for konkurransen
- Statistikken bekrefter at punktlighet er blitt et svært viktig stikkord for konkurransen mellom flyselskaper i Norge, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

- Dessuten er kvaliteten ved norske flyplasser en viktig årsak til at de norske selskapene gjør det så bra på den europeiske statistikken, sier han.

Forsdahl mener at måling av punktlighet bare har verdi over lengre tid.

- Gode plasseringer som bare er et blaff, har liten betydning for passasjerer og
bransjefolk.

- En annen grunn til at Norge kommer såpass bra ut, er den logistikken flyselskapene har når det gjelder å disponere mannskaper og maskinpark på en fleksibel måte ved sykdom og uforutsette hendelser, sier Forsdahl i en kommentar til NRK.no

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart