Illustrasjonsfoto |
Nå er den øvelsen slutt. Nå vil de raskest mulig ut og hjem.
I en omfattende undersøkelse blant 14.000 kunder i landets største resiebyråkonsern, VIA Travel, er konklusjonen ikke til å ta feil av:
Kort reisetid
- Kundene svarer nå klarere enn noen gang at kort reisetid, ikke pris, er det viktigste ved valg av selskap, sier administrerende direktør i VIA Travel, Rune Feltman til Aftenposten.
- De mange direkterutene som har dukket opp hos SAS og Norwegian har vist hvor effektiv reisen kan bli med direkteruter i stedet for å måtte mellomlande i København eller andre steder slik som var normalt før, sier han.
I undersøkelsen svarer ni av ti at kort reisetid er viktigst. I alle tidligere undersøkelse har pris vært den klart viktigste faktoren.
annonse
Livsviktig
Når prioriteringen for businessreisende nå er i ferd med å snu seg fra ensidig fokus på billettkostnad, er dette et viktig signal til flybransjen: En fullprisbetalende forretningsreisende står for samme inntekt som tre-fire reisende på økonomiklassen.
- De selskap som kan tilby de beste direkteforbindelser fra Norge blir vinneren i forretningsmarkedet her i landet, mener VIA-sjefen.
Ikke bare er pris underordnet reisetid, men kommer på fjerdeplass når forretningsreisende skal avgjøre hvilket grunnlag de velger selskap på. Etter kort reisetid er også gunstige avgangstider og at det er mulig med en fleksibel hjemreise prioritert foran pris.
- Så stressende som en flyreise nå er blitt med stadig nye kontroller på flyplassene, er en effektiv og kjapp flyreise mer viktig enn noen gang, sier kommunikasjonsdirektør i SAS, Kenneth W. Vikse.
Kostnadsfokus
Feltman understreker imidlertid at businessreisende fremdeles har et sterkt kostnadsfokus på sin reiseaktivitet, og at flyselskapene derfor ikke kan prise direkterutene for høyt:
- Man kan lett tro at de som reiser på jobbens regning er villige til å betale hva som helst for å komme seg raskest frem og tilbake på jobbreise og at de ikke behøver å ta hensyn til reisens pris. Slik er det altså ikke lenger, denne kundegruppen er blitt adskillig mer kostnadsbevisst etter finanskrisen.
- Bedriftene krever også at de skal få mest mulig ut av sine reiseutgifter og derfor må alle ledd ha et sterkt fokus på reisens pris, sier Feltman.
Trigget
Den heftige markedskampen mellom Norwegian og SAS har etter Feltmans mening ført til at de to selskapene har trigget hverandre, til fordel for de reisende:
- Norwegian har kjørt prisene ned og opprettet flere direkteruter, og SAS har vært tvunget til å følge etter. Men etter hvert som Norwegian har vokst, har også folks krav til kvalitet hos selskapet økt. SAS har tvunget Norwegian til å forbedre produktet med mer fokus på punktlighet og krav om flere avganger. På den måten har de sørget for å forbedre hverandre, mener Feltman.