Illustrasjonsfoto |
Betaler for å gjøre jobben selv
Du har sittet i timesvis og pløyd deg gjennom tungvinte søkemotorer. Svetten pipler, og tålmodigheten settes på prøve i jakten på billige flybilletter. Endelig finner du den riktige flybilletten og praktiske reisetidspunkter. Se nøye på prisen nå.
Hos veldig mange flyselskaper finner du nemlig et gebyr for at du benytter deg av deres bestillingstjenester på nett. Kjært barn har mange navn, og i dette tilfellet kan det blant annet hete «servicehonorar», «booking fee», «ticket service charge» og «bestillingsgebyr». Alt avhengig av hvilket flyselskap du ønsker å reise med. Prisen på gebyret bestemmes av flyselskapene selv.
Bookingtjeneste
Gebyret er hva du som passasjer må betale for å bestille flybilletter fra selskapenes hjemmesider, og knyttes til kostnadene for å ha et bookingsystem.
annonse
- Det er et honorar for at selskapet har bookingtjeneste og ansatte som booker billetter. Det koster noe, og selskapet må synliggjøre en pris for hva dette koster. Det er et juridisk pålegg som alle medlemmer av IATA har fått, sier informasjonssjef i SAS, Knut-Morten Johansen.
Etter en dom som falt i dansk høyesterett for noen år siden, ble alle IATA-medlemmer pålagt å synliggjøre dette gebyret i bestillingsfasen.
IATA er en frivillig organisasjon for ruteflyselskap verden rundt hvis mål er å legge rutiner og prosedyrer for flyselskapene som blant annet garanterer passasjerrettigheter og trygge reiser. SAS, KLM, Lufthansa, Continental Airlines og British Airways er blant organisasjonens 230 medlemmer.
- Dommen som falt i Danmark krever at også flyselskaper har en bookingfee. Dommen er omtrent fem-seks år gammel. Dette gebyret er inkludert i totalprisen og kunden trenger kun å forholde seg til det, sier Peter Rasmussen, Nord-Europa sjef for BA.
Norwegian og Ryanair er ikke medlemmer av IATA og har derfor ikke dette gebyret.
Juridisk bestemmelse
- Flyselskapene må skille mellom kostnader på flytransport og flybooking. Det flyselskapene kaller servicehonor er kostnadene for å ha et bookingsystem. Reisebyråer har også slikt. Det er en juridisk realitet og har en lang og rotete bakgrunn. Kall det gjerne bookingomkostninger, sier reiselivsdirektør i HSH, Rolf Forsdahl.
- Alle flyselskaper som er medlemmer av IATA må operere på denne måten, sier Forsdahl.
Gebyrfri reise?
Spørsmålet melder seg raskt: Blir det riktig å annonsere med gebyrfrie reiser, slik som blant annet SAS gjør?
- Det er viktig å presisere at servicehonoraret alltid er inkludert i prisene til SAS når vi kommuniserer. Det gjelder all type markedskommunikasjon. Men vi må synliggjøre hva det koster å ha en bookingtjeneste, sier Johansen.
- Tilleggsgebyrer er det fritt for. Du kan godt kalle det et gebyr, men det er ikke et gebyr som kommer på toppen av det som er markedsført. 30 kr er alltid inkkludert i prisen som markedsføres. Det er bare en presisering, og kommer ikke på toppen av den markedsførte prisen, sier Johansen.
Forsdahl påpeker det samme. Gebyret har ikke har noe utslag på totalsummen til en flybillett:
- Det viktige er at det ikke har betydning for sluttsummen på regningen. Hvis SAS hadde sløyfet honoraret, ville flybillettprisen blitt høyere, sier Forsdahl.
Service? Hvilken service?
Men så var det navnet da: servicehonorar.
Mange vil klø seg litt i hodet og fundere fælt på hvilken service flyselskapet egentlig yter når passasjeren bestiller hele reisen selv på nettet. Ei heller er det forklart noe nærmere hva som egentlig ligger i begrepet.
SAS er enig i at begrepet kan skape forvirring.
- Jeg synes det er riktig at vi skal reflektere over om vi skal forklare begrepet. Vi har valgt å bruke det samme begrepet som reisebyråer for å ikke skape ytterligere forvirring. Vi vil være et selskap hvor du kan stole på at en pris er en pris, men dette servicehonoraret har vært gjenstand for forvirring. Kanskje vi bør reflektere nøyaktig hva det er på nettsidene, sier Johansen til Aftenposten.