-->

15. september 2011

Reisende vil ha enklere løsninger

Illustrasjonsfoto
Vi forventer flystatus, bagasjeoppdatering og andre tilleggstjenester på mobilen.

Mobile betalinger, integrasjon med sosiale medier og push- meldinger.
Det er noe av det fremtidens flypassasjer forventer seg.
Norske flyselskaper har allerede begynt å tilpasse seg den nye teknologien.




Nye flater å bestille på
Rapporten «The always-connected traveller», er utarbeidet av Travel Tech Consulting for Amadeus, og tar for seg hvordan flyselskapene de kommende årene vil anvende mobile funksjoner for å oppfylle passasjerenes forventninger.

Rapporten bygger på intervjuer med flyselskaper verden over, samt globale data fra nesten 3000 reisende.
Rapportens konklusjoner viser behov for stadig mer teknikkrevende reisende.
Hensikten med rapporten er å stimulere til nytenking og innovasjon i reiselivsbransjen.

Krever stadig mer teknologi
Posisjonsbaserte tjenester, integrasjon med sosiale medier, mobile betalinger og push-meldinger. Den nye internasjonale rapporten beskriver hvordan den mobile teknologien vil endre flybransjen i løpet av de neste fem årene.

Passasjerene vil dessuten i stadig større grad benytte seg av mobile tjenester, både før selve reisen, på flyplassen, om bord i flyet, på destinasjonen og etter reisen.
Passasjerer begynner i økende grad å forvente at mobile tjenester skal være tilgjengelige i flybransjen.
I dag bruker 16 prosent sin smarttelefon til å bestille reiser. Tallet ligger på 18 prosent blant 18– 35-åringer, og 33 prosent blant passasjerer som reiser mye, skriver Aftenposten.


annonse


Tilleggstjenester på mobil
De fleste flyselskaper over hele verden tilbyr grunnleggende mobiltjenester for flytider, innsjekking og informasjon ved forstyrrelser i flytrafikken, men asiatiske og nordamerikanske flyselskaper tilbyr mange flere typer mobiltjenester enn flyselskaper i Europa og Latin-Amerika.

I løpet av det kommende året vil flyselskapene bli flinkere til å selge tilleggstjenester over mobilen. Ekstra bagasje, forhåndsbestilling av mat på flyet og setereservasjon er noen av de tjenestene vi vil se mer av.
Det gir økt inntektsmulighet og gir flyselskapene anledning til å skille seg ut fra konkurrentene.

Bagasjeoppdatering på mobilen
Flere flyselskaper tilbyr push-meldinger for å informere passasjerene i sanntid om flystatus og oppdateringer om bagasje.
Rapporten viser at 40 prosent av dagens reisende ville benytte seg av lignende mobile tjenester hvis de var tilgjengelige.
Alle flyselskapene som ble forespurt, undersøker muligheten for å bruke mobile betalinger ved bestillinger og tilleggstjenester. Posisjonsbaserte tjenester og integrasjon med sosiale medier er også høyt prioriterte.

Mye kan gjøres via mobilen
SAS tilbyr også grunnleggende mobiltjenester for flytider, innsjekking og informasjon ved forstyrrelser i flytrafikken. De tilbyr også individuell kommunikasjon direkte til den enkelte passasjer om at hans videreforbindelse er booket om fra neste destinasjon.

- I dag kan du bestille ekstra bagasje når du sjekker inn, både på nettet og på mobilen. Forhåndsbestilling av mat har vi ikke tilbud om i dag, men setereservasjon kan alle gjøre på mobil, sier Christian Hansen Kamhaug, sjef for sosiale medier i SAS.

Informasjon om flyforsinkelser i SAS går ut på SMS, og de tilbyr også SMS-oppdatering og sporing av savnet bagasje via smarttelefon.

- Posisjonsbaserte tjenester har vi kikket på, og personlig synes jeg det er veldig spennende. Vi har kikket på både Gowalla og Facebook Places, men nå legger jo Facebook ned sin satsning på Places og deals. Vi følger derfor med på hva som skjer i markedet, og jeg tror helt sikkert at det vil komme noe fremover, sier Kamhaug.

Mobil betaling er kostbart
Når det kommer til mobil betaling så har SAS tidligere avvist det, primært på grunn av de enorme kostnadene det innebærer for dem, ifølge Kamhaug.

- Teleselskapene tar en ganske solid bit av kaken når transaksjoner gjennomføres med mobilen som betalingsmiddel, og vi har sett at de færreste ønsker å betale med mobilen. De aller fleste skandinaver har et eller annet kredittkort, så behovet for mobil betaling har ikke vært der i samme grad som for eksempel i en del asiatiske land der veldig få konsumenter har kredittkort, men hvor nesten alle har en mobiltelefon, sier han.

Generelt sett ser SAS en ganske bra økning i bruk av mobil innsjekk, og i Skandinavia har mer enn 80 prosent av selskapets passasjerer allerede sjekket inn når de kommer til flyplassen, enten på SMS, mobil eller nett.

Ny plattform neste år
Norwegian har i dag en omfattende mobilportal som er laget i et web- mobilformat, som ved årsskifte vil tilbys deres kunder som applikasjoner til både smarttelefoner og nettbrett.

- Mobilportalen kan benyttes som billett basert på en 2D Barcode som kan benyttes ved innsjekkingsautomatene, skranke ved sikkerhetskontrollen eller om man går rett til gaten. I tillegg til dette kan den reisende hente frem alle sine planlagte reiser, og skaffe all informasjon tilknyttet denne reisen. Man kan også sjekke om flyet er i rute, og skulle forsinkelser oppstå vil kunden få informasjon om dette via SMS, forteller Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

I tillegg til dette kan man kjøpe billetter, og denne funksjonen tilbys også som en egen lavpriskalender- funksjon spesialtilpasset for mobiltelefoner om man ønsker dette. Trenger man å endre billetten kan også dette gjøres via mobilportalen.

- Norwegian har mange fremtidige planer rundt bruken av mobiltelefoner, smarttelefoner og nettbrett. Nye løsninger vil komme fortløpende, samt at vi ved årsskifte vil lansere en helt ny plattform med mange spennende tjenester, sier Skånvik.

Endre billett via mobilen
Kjøper man en billett hos Norwegian kan man om man ønsker, motta en kopi av reisebekreftelse via SMS på mobiltelefonen. Reisebekreftelsen inneholder også en link som peker til mobilportalen hvor mobilbilletten kan hentes frem.

- Er det forsinkelser eller annet som oppstår, sender vi informasjon via SMS om dette hvor vi forklarer årsak samt ny reisetid. Ved større forsinkelser tilbyr vi også kunden å endre sin billett via mobilportalen, sier hun.

De informerer også kunden 2 timer før avgang om flyvningen, hvilke gate flyet går fra, samt sender en link til mobilportalen hvor kunden kan hente frem mer informasjon om reisen om hvis ønskelig.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart