-->

16. oktober 2011

Flyplassene kan få sikkerhetstunneler

Foto: iata.org
Fargetunneler er det som kanskje etterhvert vil ta over for de omstritte nakenscannerne på flyplassene verden rundt. De testes allerede ut ved to flyplasser i USA.


I fremtiden skal du kanskje gå gjennom en seks meter lang blå, lilla eller gul tunnel når du skal gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Det betyr at du ikke lenger trenger å ta av deg klokke, belte og sekk når du skal ut å fly.

Den blå tunnelen skal passasjerer som reiser ofte, gå i gjennom. Den lilla er for den gjennomsnittlige reisende, mens den gule er beregnet for passasjerer som trenger en ekstra sjekk.

Mens du går gjennom tunnelen vil du scannes for mistenkelige gjennstander og materialer. Målet med de nye tunnelene er like mye å lete etter farlige personer som farlige gjenstander.

- Vi bruker for mye tid på de 99,9 prosentene av passasjerene, som er helt vanlige reisende, sa IATA-sjef (International Air Transport Association Aviation) Tony Tyler, på en nylig avholdt sikkerhetskonferanse i Amsterdam.
- Ved å anvende allerede kjente opplysninger om de reisende, gjør vi kontrollen smartere og vi får en rettesnor for sikkerhetsnivået, og kan hurtigere sluse de reisende gjennom sikkerhetskontrollen, fortalte Tylor.

Deler av den nye sikkerhetskontrollen testes allerede ut på to amerikanske flyplasser: Dallas/Ft. Worth og Miami International.

Der har de som reiser ofte lagt igjen personlig og detaljert informasjon om sine flyvaner, slik at de kan ta seg raskt gjennom sikkerhetskontrollen.

Det nye sikkerhetssystemet blir først innført ved de største flyplassene, før turen kommer til de mindre, tidshorisonten for å innføre de nye tunnellene er på tre til syv år.

Her hjemme er Luftfartstilsynet kjent med IATAs visjoner om en tredeling av passasjerene, men opplyser at de forholder seg til EU-kommisjonens gjeldene regelverk, da planene fra IATA ikke er realitesbehandlet noe sted.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart