Kom deg om bord og sett deg ned ! |
Irriterende? Ja, men ikke minst kan det føre til forsinkelser for flyet.
Folk må forstå hvorfor hurtighet er viktig når man går ombord, mener flybransjen.
Kan gi store forsinkelser
- Alt som skjer mens et fly er på bakken er en presisjonsøvelse. Det er i alt 151 delprosesser i løpet av et bakkestopp, og derfor er minuttene så viktige for å treffe slot-tider, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.
For det er ikke bare mas eller ønske om å virke dominerende, som får personalet til å dytte passasjerene på plass fortest mulig.
Et fly har nemlig alltid en såkalt slot-tid, eller et tidspunkt når det skal lette fra flyplassen og passere videre gjennom luftrommet på vei mot målet.
Mister flyet den første slot-tiden sin, må det be om en ny, som igjen kan utløse lengere eller kortere ventetid på bakken.
- Noen ganger kan en passasjer stoppe hele ombordstigningsprosessen i minutter. Er det flere slike på samme avgang, kan flyet bli forsinket, sier Johansen.
- Er flyet for eksempel forsinket fra før av og allerede har blitt tildelt en ny slot tid, så er det særdeles viktig å komme avgårde fort. Vi har eksempler på at trege passasjerer har ført til forsinkelse på over tre timer, sier informasjonssjefen.
Passasjerer må bevisstgjøres
Han mener det likevel er viktig å behandle folk med respekt og ikke skynde på passasjerene som om de var kveg.
- Det er viktig at folk skjønner at de må slippe frem andre ved ombordstigning, sier Johansen til Aftenposten.
Silje Brandvoll, informasjonssjef i Widerøe, mener at størstedelen av utfordringen ligger i at passasjerene er så ulike.
- Det å få påstigningen til å greit er en vedvarende utfordring. Noen er reisevante og kommer raskt i sete, andre skjønner ikke at det er hastverk selv om de allerede har kommet seg på flyet, sier Brandvoll.
Fokus på problemstillingen
Spesielt for Widerøe er at selskapet har mange mellomlandinger på sine flyvninger, hvor noen passasjerer skal av eller på før videre flytur. Samtidig er flere av flyplassene selskapet flyr mellom ikke utstyrt med tuneller som går direkte på flyet.
Av den grunn hender det at passasjerer må stå ute i vær og vind og vente på at andre tar seg god tid når de først er kommet på flyet.
- Vi har fokus på dette, men det er ikke en ny problemstilling med de korte marginene vi opererer etter. Vi prøver å tar hensyn til individet og å være i forkant der vi ser det kan bli problemer under ombordstigningen.
Eksempelvis betyr det å plassere folk med spesielle behov i begynnelsen av kabinen istedenfor å måtte mase og dytte på passasjerer underveis.
Kunne vært flinkere
- Vi kan bli enda flinkere til å fortelle hvorfor folk må skynde seg før avgang, samtidig som vi må forstå at passasjerer er forskjellige. Vi er opptatt av å være punktlige, så vi må ha dem om bord på riktig tid, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.
Skånvik kan fortelle at ønskemålet til Norwegian er å ha muligheten til å gå på flyet både foran og bak.
- Det varierer mye med flyplassene og systemene på de respektive hvor vi kan få til dette, sier hun.