-->

26. oktober 2011

Ryanair vil satse stort i Skandinavia

Vil satse stort i Skandinavia
Lavpriskjempen Ryanair varsler storsatsing i Skandinavia. Ikke mindre enn 50 nye fly skal kjøpes inn og øremerkes for en offensiv stasing i Norge, Sverige og Danmark.I 2010 transporterte det irske lavprisselslapet Ryanair mere enn 72 millioner passasjerer fordelt på sine over 1300 ruter. Dermed var selskapet det nest største flyselskapet i Europa, kun forbigått av Lufthansagruppen.

Men det stopper ikke der. Ryanair har som mål å vokse til mellom 120 og 130 millioner passasjerer i løpet av de kommende ti årene. Det skal blant annet skje gjennom anskaffelse av 300 nye fly for levering mellom 2015 og 2021, avslører Ryanairs toppsjef Michael O´Leary i et intervju med Financial Times.

Ryanair har sett seg ut Skandinavia samt Baltikum, Polen, Ungarn og Tsjekkia som mål for den fremtidige veksten. Derfor har Ryanair planer om å sette inn 50 nye fly i Skandinavia og ca 100 nye fly for å ekspandere på de nevnte destinasjonene i Østeuropa.


I dag flyr Ryanair til 14 destinasjoner i Skandinavia, hvor selskapet har baser ved Skavsta lufthavn Stockholm samt Moss Lufthavn Rygge. Det danske markedet betjenes gjennom ruter til flyplassene i Billund og Aarhus.

Tidligere i oktober kom det frem at Ryanair ønsker å fly på innenriksnettet i Skandinavia, men selskapet uttalte da, som de ofte gjør, at de fleste flyplassene er eiet av staten som krever for høye takster, samt favoritiserer enkelte av Ryanairs konkurenter. Selskapet påsto videre at dette vil endre seg over tid, uten at de konkretiserer dét noe mer.
Ryanair tror de innen et års tid vil utvide med 3-4 nye destinasjoner i Skandinavia.

Kinesiske og russiske fly
Til tross for at Ryanair har en flåte kun bestående av Boeing 737-800, så forhindrer ikke det selskapet i å se på andre alternativer. De har innledet kontakt med andre flyprodusenter som kinesiske Comac og russiske Irkut. Når det gjelder kinesiske Comac vurderer selskapet om de vil være med på å utvikle et eget fly for Ryanair, med plass til 200 passasjerer.

Russiske Irkut er på initiativ fra den russiske regjeringen en fusjon bestående av flyprodusentene Ilyushin, Mikoyan, Sukhoi, Tupolev, og Yakovlev under en paraplyorganisasjonen United Aircraft Corporation.
Det er det 150-212 seter store Irkut MS-21 flyet fra United Aircraft Corporation, som Ryanair har i tankene. Flyet forventes å kunne bli satt i produksjon fra 2016.

Det hersker ingen tvil om at forhandlingene med Comac og Irkut i høy grad handler om å legge maksimalt press på Boeing. Men man skal heller ikke utelukke at Ryanair vil bygge opp en egen flåte av fly, brukt spesifikt til operasjonene i Østeuropa.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart