-->

2. oktober 2011

Regionale flyselskap i hælene på lavprisselskapene

Foto: Bombardier Media
Over en 12 måneders periode fra juli 2010 til juni 2011, er passasjertallet hos de ledende europeiske lavprisselskapene økt med ca 10 prosent. Men de regionale europeiske flyselskapene er tett bak med en vekst på 7,1 prosent.


Lavprisselskapene har hatt en prosentvis tosifret vekst i mange år, passasjertallene hos flyselskap som er medlemmer av European Low Fares Airlines Association (ELFAA) har i en 12 måneders periode fra juli 2010 til juni 2011 økt ca 10 prosent, selv om trenden er på retur.
Dette representerer en økning fra 172 til 183 millioner passasjerer for ELFAA medlemmene. I tillegg økte belegget med 1,4 prosentpoeng, mens antall ansatte var opp 12,1 prosent for medlemsbedriftene. Det viser ferske tall fra ELFAA.

- Disse tallene viser med all tydelighet at lavprisselskap representerer fremtiden for europeisk flyindustri, sier John Hanlon, generalsekretær ELFAA. Mens andre flyselskaper har klaget over fallende antall passasjerer og markedsandel de siste årene, fortsatte lavprisselskapene å vokse og flyr flere passasjerer enn noensinne, samtidig gjør det mer effektivt enn konkurrentene.

De regionale selskapene hakk-i-hæl
Denne påstanden er man ikke helt enig i hos European Regions Airline Association (ERA), som denne uken var samlet i Italias hovedstad Roma til generalforsamling.

Her kunne man rapportere en passasjer økning på 7,1 prosent i første halvår 2011. Mens belegget på de 65 flyselskapene som er medlem av ERA økte med 0,7 prosentpoeng i forhold til samme periode året før.

De regionale flyselskapene ser også uværsskyer i horisonten. De tror at næringens stabilitet er truet av stor økonomisk usikkerhet i Europa, som også forverres av en rekke kommende lovforslag som inkluderer slots på flyplasser, kvotehandel, moms på flybilletter og konkursbeskyttelse for forbrukerne.


annonse


- Ennå en gang viser de regionale intra-europeiske flyselskapene at de er spenstige, ressurssterke og er ønsket av innbyggerne i Europa. Det er på tide at europeiske luftfartsmyndighetene erkjenner at intra-europeiske flyselskap er en økonomisk katalysatorer for Europa og arbeider sammen med oss, ikke mot oss. Mot et felles mål for den europeiske økonomien, mobilitet, konkurranseevne og sosial samhørighet, sa ekspedisjonssjefen ved åpningen av generalforsamlingen.

Widerøe og Danish Air Transport er blant ERA sine 65 medlemmer.

Lavprisselskapene vil ta markedsandeler
Til tross for økende vekst blant de regionale selskapene forventer ELFAA fortsatt betydelig vekst av markedsandeler i årene som kommer. ELFAA refererer til en rapport fra York Aviation, som viser at i 2020, vil 53 prosent av alle passasjerer på intra-europeiske ruter reise med et lavprisselskap, sammenlignet med 38 prosent i dag.

- Framtiden for lavprisselskapene er lys, men det er betydelige hindringer på veien hvis vi skal realisere vårt fulle potensial, og dermed tilby enda flere billige billetter til Europas borgere, sa John Hanlon.
Til slutt konkluderer sekretæren at lavprisselskapene åpner nye markeder, utvikler økonomier, kobler regioner i Europa sammen, mens konkurransen og forbrukernes valg i markedet øker.

I dag har ELFAA 9 medlemmer, disse er easyJet, Flybe, Jet2.com, Norwegian, Ryanair, SverigeFlyg, Transavia, Vueling og Wizz Air.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart