-->

10. november 2011

Flyreglene som forvirrer

Foto: OSL AS
Kokosnøtter og hele egg er tillatt i håndbagasjen, mens is, eggerøre og gelé er bannlyst.
Regelen er enkel: Flytende væsker eller pasta er ikke tillatt gjennom sikkerhetskontrollen.
Men hva regnes som væske og hva regnes som pasta, og hvilke unntak finnes det?

Helle eller spre, ikke ta med.
Alt som ikke er hardt eller tørt må anses som å være flytende eller pasta, ifølge Luftfartstilsynet.

En fin regel kan være; Kan du helle det eller spre det, er det væske eller pasta. Brunost er med andre ord hard og er derfor tillatt, mens prim er pasta. Frosne væsker regnes fortsatt som væsker, rett og slett fordi den blir flytende når den smelter.Forbud mot alt som kan bli flytende
Luftfartstilsynet skjønner at dette kan være forvirrende for mange, og har derfor listet opp hva som er lovlig og ulovlig å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen på sine sider. Tilsynet oppdaterer listen ofte, og mener at den er svært dekkende for de reisende.

- All informasjon vedrørende dette forbudet ligger på våre hjemmesider og på Avinor sine sider. Vi har kunnskap om regelverket, og kan i de fleste tilfeller svare på tvilsspørsmål fra den reisende på telefon. Men henvendelser skal som hovedregel gå til det flyselskapet de skal reise med, da selskapet skal ha god kunnskap om regelverket, sier Marit Kvarum, medie- og samfunnskontakt i Luftfartstilsynet, til Aftenposten.

Kvarum forteller at en hel kokosnøtt eller et hardkokt egg er vanskelig å manipulere, og at disse derfor er tillatt. Disse eksemplene er laget for å få passasjerene til å tenke over hva som kan komme i de samme kategoriene.

- EU-kommisjonen har sagt at alt som kan bli flytende ved høyere temperaturer kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i forhold til flytende sprengstoff, som jo er utgangspunktet for væskeforbudet. Siden hårvoks blir flytende, hårgelé blir flytende og fryst væske smelter, er disse tingene ikke tillatt, sier hun.

Venter på ny teknologi
Etter planen skal væskeforbudet opphøre innen 29. april 2013, fordi det da er ventet at alle lufthavner skal ha utstyr for å gjennomsøke væske

- Det vil da foreligge teknologi som gjør oss i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, forteller Kvarum.

På større lufthavner vil dette vanligvis kunne gjøres uten at man må åpne flasker og beholdere.

Finnes unntak
Husk også at alle type barnemat og morsmelkerstatning er tillatt, så lenge det kan sannsynliggjøres ved et behov. Det samme gjelder soyamelk og medisiner.

Væske som den reisende behøver av særlig nærings- og helsemessige årsaker, er unntatt fra regelverket. Den reisende skal på oppfordring kunne sannsynliggjøre behovet, og fremlegge bevis på varens ekthet.

Du kan også ta med forseglede taxfree-varer med kvittering kjøpt de siste 24 timer på lufthavner i EU/EØS, samt forseglede varer kjøpt om bord i EU/EØS registrerte flyselskaper. Du kan også medbringe forseglede varer kjøpt de siste 36 timer fra internasjonale lufthavner i USA og Canada, Kuala Lumpur, Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Zadar og Zagreb, samt Changi.

Reiser du fra andre steder, kan du kjøpe varer om bord i flyet hvis det er et EU/EØS registrert selskap, eller ved ankomst i Norge. Taxfreeposer fra andre land vil bli avvist i sikkerhetskontrollen selv om de er forseglet, og selv om posen er blitt sikkerhetskontrollert i et annet EU/EØS-land.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart