-->

11. november 2011

Tror aldri Rygge blir god butikk

Nye passasjertall for Moss Lufthavn Rygge viser en økning på 21,5 prosent i år. – Bra for Ryanair, men flyplasseierne blir uansett ikke rike, sier professor i luftfartsøkonomi ved NHH, Frode Steen.
Bare i oktober vokste passasjertrafikken på Rygge med over ni prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Over 171.000 passasjerer brukte flyplassen i oktober. Det var 50.000 flere enn på Torp som hadde en trafikknedgang på 20 prosent.

Trekker opp
For perioden januar-oktober sett under ett, hadde Rygge 1.457 millioner passasjerer, opp 21.5 prosent sammenlignet med i fjor.
Torp hadde en nedgang på over 16 prosent og havnet på 1.172 millioner passasjerer, slått med 285.000 passasjerer.Som ved alle tidligere målinger, er det Ryanair som trekker Rygge-trafikken til himmels. Utenlandstrafikken har i år økt med 42 prosent, mens Norwegians innenriksflyginger har falt med nesten 50 prosent.

Dominerer
– Det som skjer på Rygge er det vi har sett overalt ellers hvor Ryanair er blitt dominerende. Passasjertallene stiger voldsomt. Det betyr god butikk for Ryanair, mens flyplassene selv sitter igjen med beskjedne inntekter, konstaterer professor Frode Steen ved NHH, til Moss-Avis.

Han vil likevel ikke kritisere Rygge for å ha gått i spann med Ryanair fordi Norwegian aldri klarte å gi trafikken et løft.
– Men både Ryanair og flyplasseierne vet at den dagen Ryanair skulle finne på å trekke seg ut, er flyplassen død. Flyplasseierne på Rygge kommer ikke til å bli rike. Det Ryanair vil måtte gi tilbake vil ikke være mer enn det flyplassen trenger for å drive uten tap, påpeker Frode Steen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart