-->

14. november 2011

Ikke la dem ta rettighetene dine

Ny nettside gjør kampen mot flyselskapene lettere.

Mange av oss har opplevd å bli forsinket eller har fått flyavgangen kansellert. Det er surt og slitsomt. I tillegg kan det være mye ekstra strev med å finne ut hva du har krav på som kompensasjon.


Det er dette den nye nettsiden Green Claim tar sikte på å gjøre enklere for deg.

Gratis tjeneste
Nettsiden er drevet fra Amsterdam, men skal fungere uavhengig av hvor du du flyr fra og til.
Alt du trenger å gjøre er å legge inn informasjon om flyavgangen (kode), dato for reisen og hvorfor flyet ble forsinket, så gir siden deg en avmåling på hva du har krav på fra flyselskapet.
Tjenesten er gratis, men om du får penger tilbake fra flyselskapet, oppfordrer Green Claim at du gir en donasjon til dem. Det er frivillige donasjoner som driver nettstedet.


Forbrukerrådet positive
- Vi er positive til alt som kan bidra til at forbrukerne forstår rettighetene sine og tar dem i bruk. Hvis dette nettstedet gir korrekt og komplisert informasjon på en god og forståelig måte, er den et nyttig verktøy, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.
Hun understreker at Forbrukerrådet ikke har kvalitetssikret nettstedet.

Skogly bekrefter at Forbrukerrådet mottar henvendelser om kompensasjon av forsinkede og kansellerte flyreiser, og oppfordrer forsinkede passasjerer til å bruke rettighetene.

- Pass på at du får mat, overnatting og økonomisk kompensasjon når du har krav på det. Det finner du ut av på forbrukerrådet.no. Vinner du ikke frem overfor flyselskapet, ta kontakt med oss på 03737 eller hjelp@forbrukerradet.no. Du står nemlig ikke alene hvis du føler deg urettferdig behandlet, sier hun til Aftenposten.

Her er kort noen av de viktigste punktene du burte se på om flyet ditt blir forsinket eller kansellert:

•Blir flyet innstilt, eller du nektes ombordstigning fordi flyet er fullt, har du krav på plass på senere avgang samt kompensasjon i de fleste tilfeller.
•Har du en gjennomgående billett, er du sikret å komme til siste destinasjon. Dette gjelder ikke hvis du selv har satt sammen en reise bestående av flere enkeltbilletter. Da må du eventuelt ty til reiseforsikring.
•Du har etter to–tre timers forsinkelse rett til mat og drikke og eventuelt hotell hvis du forsinkes natten over. Flyselskapet har ansvar for forpleiningen. Dersom flyselskapet kan lastes for en kansellering, har du rett til økonomisk kompensasjon: 250 euro på flyvinger inntil 1500 kilometer, og inntil 600 euro for de lengste flyvningene. Dårlig vær eller andre ekstraordinære omstendigheter opphever retten til kompensasjon når flyet blir innstilt.
•Kan flyselskapet lastes for forsinkelsen kan du få dekket økonomiske tap som er direkte relevante. Dette må dokumenteres, så spar på kvitteringene.
•Hvis bagasjen din er blitt borte eller skadet kan du også kreve erstatning av flyselskapet. Erstatningen er begrenset til et maksbeløp på ca. 10.000 kroner. Har du verdier utover dette i bagasjen bør du tegne reiseforsikring.
•Er bagasjen forsinket kan du kreve erstatning for nødvendige utgifter til klær og toalettsaker i perioden forsinkelsen varer. Dette gjelder selv ved kortere forsinkelser, men utgiften må skyldes et nødvendig behov. Ved hjemreise er behovet normalt mindre, og det blir derfor begrenset hva du kan få dekket. Ta vare på kvitteringer
•Når du ikke frem overfor flyselskapet, kan du klage til Flyklagenemnda

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart