-->

7. februar 2012

Flyvekst på 5,9 prosent i fjor

Den internasjonale organisasjonen for flyselskaper, IATA, har nå gjort opp status for 2011. Etterspørselsveksten, målt i antall solgte passasjerkilometer (RPK), var på 5.9 prosent fra 2010.

Passasjertrafikken fulgte dermed en langsiktig trend og økte videre fra 2010, hvor man også hadde vekst. Markedet for flyfrakt er derimot dårlig, og etterspørselen falt med 0,7 prosent i fjor – til tross for en liten vekst på 0,2 prosent i desember.


Veksten i etterspørsel var imidlertid ikke like stor som økningen i kapasitet – 6,3 prosent når det gjelder passasjerer og 4,1 prosent for flyfrakt. Dermed falt belegget (load factor). For passasjerer var det på 78,1 prosent i fjor, ned fra 78,3 prosent i 2020. For flyfrakt endte den sålaøte load factor på 45,9 prosent, ned fra 48,1 prosent i 2010.

– I lys av den svake økonomien i Europa og USA utviklet passasjermarkedet seg godt i fjor. Men 2011 var et år preget av kontraster. En sunn passasjervekst, særlig i første halvdel, ble utlignet av et fraktmarked i nedgang. Optimisme i Kina stod i kontrast til nedgang i Europa. Ironisk nok stimulerte den svake euroen forretningsreiser. Men Europas bruk av skatter og forbud i luftfartspolitikken ga selskapene i denne verdensdelen den laveste lønnsomheten av de store regionene. Forsiktig framtidstro i forretningslivet er gode nyheter, men 2012 kommer likevel til å bli et tøft år, sier IATA-sjef Tony Tyler i en kommentar.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart