-->

25. februar 2012

Pris er viktigere enn reisetid

Ei krone her, og ei krone der...
Det blir stadig vanligere å bestille flyreiser via ulike nettsider. I mylderet av flyselskaper, destinasjoner og reisetidspunkter er det én ting nordmenn er soleklart mest opptatt av: Pris.







- Selv om folk også blir stadig mer opptatt av tidspunktet og lengden for reisen, er det pris som er klart viktigst. Folk reiser gjerne på litt mer ugunstige tidspunkter, eller med mellomlandinger, dersom de kan spare på det. Det er viktigere for nordmenn å legge penger i et godt hotell, enn i selve reisen, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge.


annonse


Når man gjør et søk på en flyreise hos Finn, kan man få opp akkurat samme reise fra en rekke ulike nettbaserte reisebyråer, eller såkalte Online Travel Agencies (OTA). Disse blir sortert etter pris.

- Da ser vi klart og tydelig at den øverste tar majoriteten av bookingene. Det skyldes ikke bare at den ligger øverst, men også at folk tenker at den er billigere. Selv om det kanskje bare er 1 kroner forskjell, forklarer Berge.

Men også når folk søker på ruter der det er ulike reisetidspunkter, og kanskje både med og uten mellomlanding, så ser man at små prisforskjeller ofte blir utslagsgivende, selv om det gjør reisen i seg selv mindre gunstig.

Tjener lite på flybilletter
Alt dette gjør til at det blir en veldig konkurranse mellom OTA-ene om å ha den absolutt billigste flyreisen. Ifølge Berge overvåker mange av disse hverandre konstant, og justerer seg hele tiden for å komme best mulig ut.

- Disse byråene tjener jo egentlig ingenting på selve flyreisen. Noen ganger går de faktisk i minus. Det er derfor man ofte kan finne billigere billetter hos dem, enn på flyselskapenes egne nettsider. Det er andre ting OTA-ene tjener penger på. Som at du kjøper forsikring hos dem, at de tar betalt for at du betaler med kredittkort, eller at du kjøper hotell, eller leiebil gjennom dem.

Daglig leder i Restplass.no, Jason Eckhoff, bekrefter det Terje Berge sier. Hans selskap er et slik OTA-selskap.

- Det vi opplever er at pris er veldig viktig. Vår tilnærming er at vi ikke skal tjene noe på flybilletter. Nå har man jo gått så langt at man subsidierer. Det var en utvikling vi så fra utlandet. Vi tenkte at dette kommer til Norge, så her er det bare å henge seg på, sier Eckhoff til vg.no.

Informasjonssjefen i SAS, Knut Morten Johansen, påpeker at selskapet ikke taper penger på at OTA-er selger reisene deres billigere enn de selv gjør. Han mener likevel at det ikke nødvendigvis alltid vil lønne seg å bestille billetter gjennom slike selskap.

- Disse kan ha tillegger i prisen som ikke kommer til syne før mot slutten av bestillingsprosessen. De kan også foreslå ruter som har lange mellomlandinger, for eksempel på opptil 12 timer. Dette vil ikke bli foreslått som forbindelse på sas.no, sier Johansen.

Brukervennlighet
Restplass-gründer Jason Eckhoff er enig med at pris er det som fremstår som viktigst for nordmenn som skal bestille flybillett. Derfor mener han bransjen må ha fokus på brukervennlighet og funksjonalitet på sine nettsider for å kapre prisbevisste kunder.

- Derfor har vi investert i et system som faktisk er ganske dyrt for oss hver gang noen gjør et søk. Vi betaler rundt 35 øre for hvert søk du gjør, uansett om du bestiller en reise, eller ikke. Vi merker for eksempel ofte at folk søker på en reise på en dato, men ender opp med å bestille på en nærliggende dato fordi de får en enkel oversikt hos oss som viser at det er mye billigere, eller mer praktisk, sier Eckhoff.

Hos Norwegian opplever de at folk kanskje søker seg til en storby på en dato, men ender opp med å bestille til en annen fordi de får opp en tabell som viser priser til ulike steder rundt samme dato.

- Vi ser at dette skjer nå kunder bruker lavpriskalenderen vår, sier informasjonssjef Åsa Larsson.

Terje Berge er enig i at brukervennlighet er viktig. Han sier at mange som skal ut å reise søker opp reisen via Finn fordi man får en mye bredere oversikt der enn ved å gå inn på ett og ett flyselskap.

- Dessuten kan det jo ofte hende at for eksempel Norwegian er billigst på utreisen, mens SAS er billigere på hjemreisen.

Slik kan reisen bli billigere:

•Reisebyrået Berg-Hansen har tidligere fortalt VG at det på generelt grunnlag er gunstigst å bestille flybilletter mellom fire og åtte uker før avreise.

•Flyselskapene anbefaler å reise motstrøms for å få billigere billetter. Reiser for eksempel ut en mandag og hjem en torsdag, i stedet for weekendtur. Vær obs på at det kan bety tapt inntekt fordi du må ta ut flere feriedager.

•Husk at flybilletten alene ikke utgjør den totale kostnaden. Transport til og fra flyplassen og den totale tidsbruken har også noe å si. Går flyet ditt veldig tidlig må du kanskje ta taxi til flyplassen. Det kan bli dyrt.

•Husk at flere av de såkalte lavprisselskapene har ulike gebyrer som gjør at sluttsummen nødvendigvis ikke blir lavere enn hva andre selskaper tar for sine billetter.

•Dersom du bestiller både hotell og fly fra et reisebyrå, enten det er et nettbasert byrå, eller et annet, så faller reisen inn under pakkereiseloven. Da har reisebyrået ansvaret for å få deg hjem uansett hva som måtte skje av uforutsette ting.

•Sjekk om det finnes andre flyplasser i nærheten som kan være billigere å fly til. Skal du for eksempel til Toscana, velger de fleste å fly direkte til Pisa. Ettersom dette er en populær rute, kan prisen ofte bli dyr. Kanskje er Bologna billigere?

•Noen ganger kan det være billigere å bestille tur-retur-billett, selv om du bare skal én vei. Det høres ulogisk ut, men slik er det altså.

•Bli medlem av bonuspoengordninger. En vakker dag kan du kanskje få en gratis reise, eller en gratis oppgradering. Bli likevel ikke FOR lojal mot selskapet, da kan vinningen gå opp i spinningen. Bli heller medlem hos flere.

•Meld deg på nyhetsbrev fra de flyselskapene du bruker mest. Her melder de ofte ifra om gode tilbud. Og det koster deg ingenting. Men vær tidlig ute. De beste tilbudene blir fort solgt ut.

•Bruk flere søkemotorer. Det er ikke alltid den første du prøver klarer å komme opp med den beste prisen. Sjekk også flyselskapenes egne nettsider.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart