-->

5. juni 2012

– Barn bør ikke sitte på fanget i fly

Illustrasjonsfoto
Sommerferien er ikke langt unna, og titusener av flybilletter venter på reiseglade passasjerer. Mange av dem er små barn. Barnefamilier som skal kjøre bil når de kommer fram, har gjerne med seg barnesete på reisen. De fleste sjekker det inn som spesialbagasje på flyet. Setene er for store til å få plass på bagasjehylla.



Men å sende barnesetet som bagasje er ikke spesielt smart. På flyturen bør du aldri ha småbarn på fanget. Et godkjent barnesete er mye tryggere, mener Luftfartstilsynet i USA.
annonse


– Dessuten kan barneseter bli ødelagt når de fraktes som innsjekket bagasje. Det hører vi ofte om. Men vi kan ikke ta ansvaret for dette, sier produktsjef Frank D. Lilleheil hos den norske barneseteprodusenten HTS Besafe. Han mener at brutal håndtering av flybagasjen kan redusere barnesetenes sikkerhet.

Mange sitter på fanget
Både SAS og Norwegian bekrefter at få passasjerer bruker eget barnesete om bord når de har det med på turen.

– Men vi vet mindre om hvorfor. Det kan være for å spare penger, eller fordi de ikke vet at barneseter også kan brukes i flyene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

For å kunne bruke barnesete på flytur, må du kjøpe en ordinær sitteplass til barnet. Der fester du setet.

Også Johansen anbefaler bilsete i flystolen framfor å ha de minste på fanget.
– Barnet er vant til å bruke sikkerhetssetet i bilen. Dermed får de også en mer behagelig flytur, sier han.

Barn kan få egne setebelter på flyet når de sitter på fanget til en voksen. – Men det er ikke den beste løsningen. Å drikke varm kaffe med smårollinger på fanget er for eksempel ingen god kombinasjon hvis det oppstår kraftig turbulens, sier Johansen til NRK.no

Gratis på fanget
Også hos Norwegian er det langt flere småbarn som sitter på fanget til mor eller far i stedet for i eget barnesete. – Men det er ingenting i veien for å bruke slike seter om bord hos oss, sier Norwegians informasjonssjef Åsa Larsson.

Også hun tror begrunnelsen for ikke å benytte barnesetet er enten uvitenhet om mulighetene, eller ønske om å spare penger.
– Spesielt når barna er helt små, foretrekker de fleste å ha dem på fanget, forteller Larsson. Både hos SAS og Norwegian reiser barn under to år gratis på innenriksruter når de sitter på fanget til en voksen. Flyr de til utlandet, er billettprisen 10 prosent av voksenbillett.

Ikke standard hos flyselskapene
For noen år siden var den norske seteprodusenten HTS Besafe i dialog med flyselskaper og norske myndigheter om mulighetene for produksjon av barneseter som fast ekstrautstyr om bord i flyene.

– Men det strandet på kostnader og logistikk. Flyene har rett og slett ikke plass til lagring av ekstra seter, sier produktsjef Frank D. Lilleheil hos HTS Besafe.

De aller fleste barnesetene på det norske markedet er kun godkjent for bruk i biler. – Derfor skjer bruken om bord i fly på eget ansvar. Likevel er dette en bedre løsning enn å sitte helt fritt ved brå oppbremsing eller kraftig turbulens, mener Lilleheil. Han er skeptisk til dagens ordning der småbarn på fanget får utdelt en separat sikkerhetssele som festes til den voksnes setebelte.
– Hvis flyet bremser kraftig opp, kan bevegelsesenergien folde den voksnes overkropp over barnet og klemme det sammen, sier Lilleheil.

– Dette er et problem det snakkes om internt i testmiljøene, legger han til. – Det er jo mange grunner til at voksne skal sitte forsvarlig fastspent om bord i fly. Hvorfor skal ikke dette gjelde de minste passasjerenes også?

Sete eller spesialbelte
Luftfartstilsynet i USA (FAA) har nå lansert en kampanje for bedre sikkerhet for små flypassasjerer. Der er hovedbudskapet at det tryggeste er å sitte i et godkjent barnesete, og ikke på foreldrenes fang.
Å fly er tryggere enn å kjøre bil, så hvis sikkerhet er det viktigste bør ikke billettprisen avgjøre valget av reisemåte. Et barnesete er det beste valget både før, under og etter flyturen, fastslår kampanjen.

De viktigste rådene er:


  • Barn under 9 kilo bør sitte bakovervendt i eget barnesete, akkurat som i en bil.
  • Barn med kroppsvekt fra 9 til rundt 18 kilo sitter forovervendt i et tilsvarende sete.
  • Som et enklere alternativ kan barn i vektklassen 10–20 kilo festes i et spesialbelte med skulderstropper som går rundt stolryggen. Dette festes til flystolens hoftebelte, slik at også barnets overkropp er sikret. Denne løsningen er ikke godkjent i bil.
  • Barn som veier mer enn 18–20 kilo bruker flyets setebelte, slik de voksne passasjerene gjør.



www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart