-->

10. juni 2012

Flybransjen med tap på opptil 150 millioner kroner

Foto: OSL AS
Flybransjen har tapt mellom 20 og 30 millioner per streikedøgn. Nå frykter flyselskapene langtidsvirkningene. NHO Luftfart har gjennom vekterstreiken foretatt overslagsberegninger på hvor stort tap vekterstreiken har hatt for flybransjen.






Mandag forrige uke var første fulle virkedag, og NHO anslår at bransjen tapte mellom 40-50 millioner de to første ukedagene. Fra onsdag, da streiken ble trappet opp, anslår NHO Luftfart at flybransjen tapte minst 30 millioner kroner dagen.

annonse


- I grove termer har flybransjen tapt mellom 100 og 150 millioner kroner, sier NHO Luftfart-direktør Torbjøn Lothe til E24

- I tillegg er det konsekvenser fra den første streikehelgen, men her er det ikke gjort anslag, sier han. Anslaget er hovedsakelig knyttet til bortfall av trafikk.

- Spesielt er det de tre store flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe som har hatt store tap under vekterstreiken, sier Lothe.

- Betydelig konsekvens
Pressevakt i Norwegian, Julius Støback, opplyser at Norwegian ikke har oversikt over de økonomiske konsekvensene vekterstreiken har hatt for flyselskapet.

- Men streiken har hatt en betydelig økonomisk konsekvens for oss, sier han videre.

Han opplyser at tap og ekstrakostnader har omhandlet frafall av kunder, kanselleringer, tomme returfly fra stengte flyplasser, bussing av passasjer samt økt bemanning på kundesenter.

Dramatisk konsekvenser
Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS mener at streiken ble avblåst «i siste time».

- Med stenging av flyplasser ville de økonomiske konsekvensene vært enorme - både for passasjerene og flyselskapene, sier Johansen. Han trekker frem Værnes, hvor rundt 15.000 passasjerer ikke kunne ha benyttet fly om flyplassen neste helg hadde vært stengt.

- Det ville vært dramatisk, sier han.

- Hvor langt unna var dere fra å måtte permittere ansatte?

- Det var en vurdering som ble gjort fortløpende. Vi så behovet for permitteringer for personell som arbeider på de flyplassene Avinor varslet ville stenge, sier Johansen.

Frykter langtidsvirkninger
Johansen i SAS frykter nå at vekterstreiken kan få videre konsekvenser for det han karakteriserer som et svært viktig andre kvartal.

- Av erfaring vet vi at det ofte tar litt tid å komme seg opp igjen, og det er ingen tvil om at langtidsvirkningene bekymrer oss, sier han, og fortsetter:

- Andre kvartal er veldig viktig for oss, hvor vi tjener penger. Da er det både mange forretningsreisende og mye fritidstrafikk.

- Når du så får en streik på denne tiden av sommeren, kan det være at store konferanser og lignende blir tatt på andre siden av sommeren, sier han.

Norwegian håper nå at at reisende kan se forskjell på situasjonen som har vært og normaltilstanden i bransjen.

- Men det er klart at slike typer hendelser vil kunne påvirke reisevanene til folk, sier Støback i Norwegian.

Rørende streikeavvikling
Johansen var selv på Værnes i går, da nyheten om tvungen lønnsnemnd ble overført til den to timer lange køen via speaker.

- Det var rørende - den lange køen brøt ut i applaus. Det var sterkt, sier Johansen.
Han er overrasket over at folk har tatt det så pent på tross av de store utfordringene de har stått ovenfor, og han kan ikke én gang huske å ha sett en irritert eller sint køgjener.

- Nordmenn må være et tålmodig folkeslag, sier han.

Som normalt
Det har kommet meldinger om at det lørdag morgen var tilnærmet full kapasitet i sikkerhetskontrollene ved samtlige 14 flyplasser som har vært rammet av streiken.
- Alt går nå som det skal. Folk trenger med andre ord ikke lenger å møte opp i ekstra god tid, slik de har blitt rådet til under streiken, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart