-->

2. august 2012

Norwegian tar mer betalt for flyvninger med gratis wifi

Foto: parat.com
Norwegian er i søkelyset grunnet dyrere billettpris på avganger hvor det tilbys gratis WiFi. Stikkprøver viser at alle Norwegians avganger med trådløst internett om bord, konsekvent er 10 kroner dyrere enn de samme avgangene uten. Flyselskapet nekter selv for at dette er et skjult gebyr.
I forrige uke ble det kjent at SAS og datterselskapet Widerøe fra oktober 2012 vil innføre kredittkortgebyr på lik linje med lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair.

annonse


Saken skapte mye debatt, og Forbrukerrådet uttalte at de ville ha slutt på misvisende billettpriser. Forbrukerombudet sa at de ville følge med på SAS sin markedsføring fremover når det kommer til betegnelsen av seg selv som gebyrfrie.

Nå er det Norwegian som er i søkelyset grunnet dyrere billettpris på avganger hvor det tilbys gratis wifi.

Aftenpostens stikkprøver viser at alle Norwegians avganger med trådløst internett om bord, konsekvent er 10 kroner dyrere enn de samme avgangene uten. Flere av avisens lesere har reagert på det de kaller skjult internettgebyr, og de mener at Norwegian egentlig tar seg betalt for gratis wifi om bord.

Avviser at dette er et gebyr
Lasse Sandaker- Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, bekrefter at alle Norwegians avganger med wifi er dyrere enn avgangene uten Internett om bord. Dette gjelder uansett tidspunkt på døgnet, dag og destinasjon.

Han avviser at dette er snakk om et skjult gebyr for de reisende.

- Prisene på flybilletter styres av tilbud og etterspørsel, og det samme gjelder hos oss. Det er flere som vil reise på avganger hvor vi tilbyr wifi om bord, og derfor er disse avgangene dyrere, sier han.

Sandaker- Nielsen forteller at da de innførte gratis internett om bord, fikk de en voldsom etterspørsel på nettopp disse flyvningene. De har derfor bevisst valgt å sette opp prisen på disse avgangene.

- Dette er akkurat det samme som hvis du bestiller helgeflyvninger fremfor å reise midt i uken, da må du betale mer for billettene, sier han.

Han mener at dette tillegget ikke kan sammenlignes med de valgfrie tilleggstjenestene som de tar seg betalt for.

- Her betaler du ikke for Internett om bord, men du betaler for at du velger en avgang som er mer populær, sier Sandaker- Nielsen.

Gratis wifi?
Norwegian opplyser ikke noe sted om at avgangene med wifi er 10 kroner dyrere enn avgangene uten.

Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet, sier at markedsføringsloven er klar og tydelig.

- Det er ikke lov å fremstille noe som gratis dersom kunden må betale for det, sier han.

Han uttaler seg på generelt grunnlag siden denne saken ikke har vært gjennom noen behandling eller vedtak, men han sier at det å bake en gratistjeneste inn i billettprisen uten å informere om dette er villedende.

- Hvis det er slik at de flyvningene som har trådløst Internett om bord konsekvent er 10 kroner dyrere enn de avgangene som ikke har det, så er det naturlig å stille spørsmål ved om de da i realiteten tar seg betalt for denne tjenesten, sier Gjedrem.

Han understreker at markedsføringsloven er klar på at man ikke kan kalle noe gratis hvis det ikke er nettopp det.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart