-->

20. desember 2012

Avinor-automater gjør reisen enklere


Foto: Avinor
Innsjekkingskiosker og selvbetjent bagdrop som kan brukes av reisende med ulike flyselskaper blir en stadig vanligere start på reisen for norske flypassasjerer.


Leder av Norwegians bakkeoperasjoner, Bjørn Erik Barman-Jenssen, sier at de ønsker seg så mye selvbetjening som mulig.
- På de lufthavnene hvor det er selvbetjent bagdrop (SBD), sjekkes totalt 73 prosent av Norwegian-passasjerenes kolli inn ved hjelp av denne teknologien.
annonse


I Stavanger er tallet utrolige 87 prosent. Og der hvor vi har innsjekkingskiosker, bruker 90 prosent av passasjerene disse. Vår oppfordring til Avinor er derfor enkel: Peis på – og få på plass så mange automater som mulig – også på mindre lufthavner, sier Barman-Jenssen.

Automatisert framtid
-Målsettingen er at alle de operasjonene du og jeg gjør i forbindelse med reisen gjennom lufthavnen skal være enkle og effektive. Passasjeren skal rett og slett ha en god reiseopplevelse, sier sjef for teknikk og kundeservice i Avinor, Terje Orskaug.

Det siste året har Avinor testet ut innsjekkingskiosker som kan erstatte mange av flyselskapenes egne automater. I dag er flere flyselskap med i prosjektet – også de norske, som Norwegian, SAS og Widerøe. Over 100 kiosker er nå plassert ut på Oslo lufthavn Gardermoen, Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes, Ålesund lufthavn Vigra – og Oslo Sentralstasjon.

Høye brukertall
På Oslo lufthavn ligger brukertallene på mellom 110 og 120 000 i måneden på de over 30 kioskene de har i tilknytning til lufthavnen (inklusive Oslo Sentralstasjon). Og 10 nye automater kommer i januar 2013. I Bergen bruker 55 000 passasjerer kioskene i måneden, og i Stavanger og Trondheim ligger tallet på 45 000.

-Målet er at halvparten av passasjerene skal benytte seg av disse automatene etter hvert. Det vil frigi mye areal og legge til rette for mer effektive passasjerstrømmer, sier Orskaug.

På Oslo lufthavn Gardermoen kan du per i dag sjekke inn på Norwegian, Air Berlin, Air France, British Airways, Icelandair, KLM, Primera, TAP Portugal, Turkish Airlines og United. På de øvrige Avinor-lufthavnene hvor det er montert kiosker, kan du sjekke inn på SAS, Norwegian, Widerøe, KLM og Lufthansa.

Populær selvbetjening
Siden høsten 2008 har også selvbetjent bagdrop (SBD) bredt om seg. I dag er det montert automater på 10 Avinor-lufthavner, deriblant Oslo lufthavn Gardermoen, som akkurat har tatt i bruk 12 nye automater i tillegg til de fire lufthavnen hadde fra før av. Totalt regner Oslo lufthavn med at 450 000 kolli vil bli avlevert og sjekket inn av passasjerene selv i år. Totalt gir dette rundt 2 millioner SBD-kolli fordelt på 10 Avinor-lufthavner.

-Det har vært en enorm utvikling de siste årene. Samtidig ser vi at det er til dels store forskjeller mellom lufthavnene med hensyn til hvor mye systemet brukes. Det har mye å gjøre med hvor aktive handlingselskapene er med hensyn til å henvise folk til automatene, sier prosjektleder for SBD i Avinor, Morten Asbjørnsen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart