SAS beholder EuroBonus |
Det var Aftenposten som i forrige måned meldte at SAS vurderte å selge EuroBonus-lojalitetsprogrammet sitt til lavpris for å skaffe raske penger til kreditorene. Men slik gikk det altså ikke.
annonse
EuroBonus er fredet, og blir ikke solgt som en del av spareprogrammet.
- Vi har sett på alt av verdier i SAS - også EuroBonus - men et salg av bonusprogrammet er ikke en del av spareplanen. EuroBonus er en vesentlig del at vårt tilbud til kundene, sier pressesjef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen, til VGNett
Mye verd
Mye tyder på at SAS' verdivurderinger er riktige:
Nylig solgte Air Berlin 70 prosent av sitt bonusprogram Topbonus til en av sine storaksjonærer, Etihad Airways i Abu Dhabi. Prisen var 184,4 millioner euro - omtrent tilsvarende Air Berlins samlede børsverdi (187 millioner euro). Prisen gir en god indikajson på hvor mye EuroBonus-programmet er verd for SAS.
En milliard?
Et salg ville trolig innbragt en milliard kroner i SAS' slunkne kasse - men til gjengjeld ville flyselskapet gamble med lojaliteten til sine beste, mestbetalende kunder - forretningskundene.
Aksjeanalytiker Jacob Pedersen poengterer at EuroBonus er langt viktigere for et stort nettverks-flyselskap som SAS enn for lavprisselskapet Air Berlin:
- Viktig for SAS
- SAS har et mangeårig medlemmskap i Star Alliance, og EuroBonus er noe av «kjernen» i SAS. Programmet har mange medlemmer og er en viktig loyalitetsskapende faktor, sier Pedersen.
SAS har tidligere opplyst til Standby Nordic at det hver måned kommer til 30.000 nye medlemmer i EuroBonus-programmet. 80 prosent av poengene som opptjenes brukes til å ta ut bonusreiser eller oppgradere seg på flyvninger.
Eksklusivt kort
Foruten SAS-kortene basic, sølv og gull finnes et fjerde kort, Pandion, som bare er tilgodesett cirka 2000 ekstremt viktige SAS-kunder.
Pandionkortet gir en rekke goder og i praksis carte blanche-adgang til alle selskapets flyavganger, selv om flyene er fulle.
(ad)