-->

15. februar 2013

Sier ja til kroppsskanning i Norge


Illustrasjonsfoto
- Kroppsskannerne vil redusere bruk av håndsøk og det vil være et valgfritt tilbud til passasjerer, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til NRK.


I 2010 sa daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) nei til et forsøk med kroppsskanning ved norske flyplasser.
annonse


Metoden har vært omstridt, og den er blitt kalt «nakenskanning». Navnet skyldes at maskinene benytter seg av røntgenteknologi og viser tydelige kroppskonturer på en monitor rett ved skanneren. Nyere modeller benytter seg av såkalte millimeterbølger.

- En kan ikke lagre, oppbevare, kopiere eller skrive ut informasjon fra skanneren. Passasjeren som blir klarert i skanneren skal være anonym. Kroppsskanneren vil heller ikke avsløre kroppskonturer, skriver dagbladet.no.

Kroppsskanning skal være et valgfritt tilbud for de reisende.

- Kroppsskannere er en av flere metoder som brukes for å styrke sikkerhetsnivået, men passasjerer kan reservere seg mot bruk av skanneren, sier samferdselsministeren.

EU-kommisjonen har laget et regelverk for kroppsskannere i EU/EØS-området. Det er dette regelverket Norge nå innfører.

Det er opp til lufthavnoperatøren å avgjøre om de vil ha kroppsskannere i sikkerhetskontrollen.

Avinor har tidligere vurdert skannere som er basert på millimeterbølger, som gir konturløse og kjønnsnøytrale bilder. De er svært positive til mindre og nyere modeller som har kommet på markedet.

FÅ NYHETENE PÅ EPOST HVER MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart