-->

17. april 2013

Grensesprengende reiseinnovasjoner


Foto: Øyvind Haug
Jacu har satt Ålesund på kaffekartet. Grilleriet har laget et rått grillkonsept i Oslo. Db Equipment har dekonstruert den trauste sportsbagen. Hemmeligheten bak Flytogets snart 15 år lange suksesshistorie er tjenestedesign. Nå har de alle fått Merket for god design.




Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd
annonse


– Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

Flytoget: 80 ganger til og fra månen
67 millioner passasjerer. 96 prosent fornøyde kunder. En tilbakelagt reisevei som tilsvarer fram og tilbake til månen 80 ganger. Flytoget er et av Norges beste eksempler på vellykket tjenestedesign.

– Det betyr veldig mye for oss å motta denne utmerkelsen for nettopp tjenestedesignen vår, for den har vi jobbet kontinuerlig med i nesten 15 år. Vi bruker tjenestedesign for å gjøre alt enklere og mer intuitivt for kunden, sier Lena Angela Nesteby, markeds- og kommunikasjonssjef i Flytoget.

Da Stortinget utpekte Gardermoen som ny hovedflyplass i 1992, ble det samtidig bestemt at tog skulle være det viktigste transportmiddelet til og fra. Høsten 1998 fraktet Flytoget sine første passasjerer til Oslo Lufthavn.

Stressfri oase
– Turen med Flytoget er bare en liten del av kundens reise. Vårt mål er å gjøre denne delen så sømløs som mulig. Vi leter derfor hele tiden etter måter vi kan bli enda bedre på. Vi stopper aldri opp og sier at nå er vi ferdige, forteller Nesteby.

Listen over designere som har bidratt ligner en ”hvem-er-hvem”-bok over bransjens mest kjente navn de siste tiårene: Per Spook, Bruno Oldani, Terje Meyer og Enzo Finger, for å nevne noen.

Mange og jevnlige avganger betyr at reisende ikke trenger å forberede turen til og fra flyplassen. Om bord er togene en stressfri oase, et sted der passasjerene kan koble av. Eller koble på. Trådløst nettverk og stikkontakter ved alle setene er én av forbedringene som har kommet underveis.

Først i verden med billettløs reise
Flytoget var det første toget i verden med billettløse reiser. Passasjerene trenger bare å trekke kredittkortet før avreise og igjen ved ankomst for å motta kvittering. Hjelpsomme verter, en oversiktlig nettside og en nyttig mobilapplikasjon er også verktøy for å skape gode kundeopplevelser.

Internt er kundefokuset selve limet i organisasjonen. Derfor har alle Flytogets 350 ansatte, selv administrerende direktør, alltid refleksvest og taxirekvisisjoner liggende klart i vesken i tilfelle det skulle oppstå en forsinkelse. Mister kunden flyet betaler Flytoget for ny reise. – Slike tiltak koster, men vår erfaring er at positive kundeopplevelser lønner seg på sikt, forklarer Nesteby.

Flytoget har vært en passasjersuksess fra dag én, og siden 2000 har Flytoget oppnådd en årlig passasjervekst på minst 3,5 prosent. Hver tredje person som reiser til eller fra Oslo Lufthavn velger Flytoget som transportmiddel. Dette gjør høyhastighetstoget til den viktigste brikken i den politiske målsetningen om en kollektivandel på 60 prosent til og fra hovedflyplassen.

(Pressenytt)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart