-->

1. april 2013

Snart lov å være online ombord ?


Illustrasjonsfoto: Norwegian
Dersom en amerikansk ekspertgruppe får rett i sine mistanker, kan du allerede til neste år bruke det elektroniske utstyret ditt under takeoff og landing.

Det norske Luftfartstilsynet innrømmer at de ligger langt bak på tester av hvorvidt bruk av elektronisk utstyr som datamasiner, lesebrett og mp3-spillere egentlig påvirker flyets instrumenter og radiosendere.
annonseIfølge New York Times har amerikanske luftfartsmyndigheter, Federal Aviation Administration (FAA) satt opp en arbeidsgruppe for å studere nettopp dette.

- Ligger langt bak
FAA ønsker ikke å kommentere avisens opplysninger, men det norske Luftfartstilsynet bekrefter overfor VG at de venter på amerikanske tester som skal svare på hvorvidt elektronisk utstyr er farlig å bruke under takeoff og landing.

Luftfartstilsynet innrømmer at det er på høy tid med en slik test.

- Vi innrømmer at vi ligger langt bak. Grunnen til at man i dag må skru av slikt utstyr er en test som ble gjort av engelske myndigheter som viste at elektronisk utstyr kunne påvirke instrumentene, sier fungerende avdelingsleder for Lufrtfartstilsynets operative avdeling, Gudmund Tarldsen, til VG.

Lenge siden sist
Han husker ikke nøyaktig når disse testene ble gjort, men anslår at det var rundt år 2000.

- Siden den gangen har teknologien gått fremover både når det gjelder enhetenes stråling og når det gjelder flyets utstyr, sier Taraldsen.

- Vårt regelverk er gammelt, rett og slett. Derfor er det ønskelig med ny forskning, legger han til.

Siden 2011 har amerikanske piloter fått bruke iPad i cocpiten, og fra 25. april i år vil passasjerer på amerikanske fly kunne ta med seg lommekniv i håndbaggasjen.

Gjelder ikke mobiltelefoner
En eventuell endring vil ikke påvirke bruk av mobiltelefoner, men av elektroniske enheter som datamaskiner, lesebrett og musikkspillere.

Det store spørsmålet er hvorvidt det er greit å sette utstyret på «flymodus» eller om det må skrus helt av, slik dagens lovverk tilsier.

Ifølge New York Times' opplysninger håper FAA på å kunngjøre sine funn den 31. juli i år. Funnene vil kunne gi retningslinjer for et nytt amerikansk lovverk som etter planen skal komme allerede i slutten av dette året.

Naturlig å implementere endringer
Gudmund Taraldsen forteller at det vil være naturlig å implementere eventuelle endringer i det amerikanske regelverket også i Norge og Europa.

Luftfartstilsynet forholder seg til et felles europeisk regelverk som bestemmes av European Aviation Safety Agency (EASA).

- Vi vet at også EASA er opptatt av de amerikanske testene og resultatene av dem, så inntil de er klare står vi litt på vent, sier Taraldsen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart