Illustrasjonsfoto |
Sjeføkonom Øystein Dørum sier bremsene er på i mange bedrifter.
I de første fire månedene i år ble veksten redusert fra 11,7 prosent i fjor til 4,4 prosent i år.
- Jeg tror det er sannsynlig at den svake økonomiske utviklingen og arbeidsledigheten i Europa nå er i ferd med å sette sitt fotavtrykk i norsk økonomi, sier konsernsjefen i Berg-Hansen reisebyrå, Per Arne Villadsen.
annonse
Tallene han presenterer for Aftenposten omfatter samtlige billetter solgt gjennom reisebyråene, der andelen jobbreisende er meget høy. De fleste større bedrifter kjøper alle sine billetter hos byrå, i motsetning til privatreisende, som i langt større grad kjøper direkte hos flyselskapene.
Aner uro
Villadsen sier at salget av flybilletter vanligvis er et godt barometer på hvilke økonomiske fremtidsutsikter norsk næringsliv har, fordi reise er en kostnad som raskt kan reduseres dersom behovet for tilstramming oppstår.
- Det er det vi ser nå. Bedriftene kutter i sine reisebudsjetter, og det blir spesielt færre korte forretningsreiser. Det tar for mye ressurser å reise fra Stavanger til Oslo for å ha et to-tre timer langt møte. Det er ikke pengene det står på, men tiden som går med. Derfor satser næringslivet mer på bl.a. videokonferanser for å erstatte denne type møter, sier Villadsen.
Berg-Hansen er landets nest største reisebyrå for næringslivet. Salget av billetter via reisebyrå utgjør 50-60 prosent av den totale billettomsetningen.
Ventet tidligere
Konsernets administrerende direktør ønsker ikke å slå krisealarm for norsk næringsliv på bakgrunn av de svekkede reisetallene, siden det fortsatt er en viss vekst også i jobbreisemarkedet. Men utviklingen bekymrer han:
- Det som uroer meg, er at veksten har falt såpass mye som tilfellet er fra i fjor til i år. Selv om vi fortsatt opplever vekst i reisebyråsalget av flybilletter, er den vesentlig lavere enn i fjor og bare halvparten av det som anses for å være normalen - mellom 8 og 10 prosent - i norsk næringslivs reiseaktivitet. Jeg er ikke overrasket over at vi får denne stagnasjonen, det overraskende er jo at den ikke har kommet tidligere, sier Villadsen.
For sjeføkonom Øystein Dørum kommer Berg-Hansens tall ikke som noen overraskelse:
annonse
Bremsene på
- Dette er ett av flere tegn på at næringslivet nå har satt på bremsene. Jeg vil ikke erklære dette som et regulært krisetegn, men at vi nå ser klare tegn på at den økonomiske veksten her i landet flater ut, er det ikke lenger noen grunn til å tvile på. At flybillettsalget også viser fallende vekstrate, er en bekreftelse på det samme, sier Dørum til Aftenposten.
Han er enig i at næringslivets reiseaktivitet generelt sett er en god indikator på hvordan norske selskaper ser på markedsutviklingen: - Mange velger nok å ty til videokonferanser og velger å avlyse eller utsette store kurs og konferanser som ikke er tvingende nødvendig. Å bremse reisingen har imidlertid en side som kan slå uheldig ut for markedssituasjonen. Det er bare å håpe at norsk næringsliv ikke bremser opp så mye at fraværet av reiser fører til tapte kontrakter og forretningsmuligheter, mener Dørum.
Kutter en av fem reiser
Reisekjempene Statoil og DNB er blant bedriftene som kutter i sine reiseutgifter.
- Vi har en ambisjon om å redusere flyreiser med 20 prosent på fem år i DNB og ligger godt an. I fjor reduserte vi med 12 prosent, sier konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide.
- Vi bruker videokonferanser langt mer enn før, og nå kan alle ansatte kjøre videomøter fra sin egen PC. Det tar mye tid å reise, det er også slitsomt for medarbeiderne. Det er en god investering både økonomisk og miljømessig å ta i bruk mulighetene den nye teknologien gir oss, sier han.
I Statoil er meldingen den samme:
- Vi har redusert antall reiser. Billettutgiftene er bare en del av de totale kostnadene, tidsbruken er ofte viktigere. Spesielt interne møter gjennomføres ofte på video, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen.