-->

13. juni 2013

- Det blir ikke billigere å fly nå


Foto: SAS Group
Analytiker mener SAS bør kutte billettprisene for å fylle flyene bedre.
- Prisene er lave nok, parerer konserndirektør Eivind Roald.







Markedet jublet og sendte SAS-aksjen opp etter at flyselskapet i går presenterte et underskudd på 306 millioner svenske kroner i andre kvartal. For selv om smellen var stor nok, var det likevel langt bedre tall enn ventet.
annonse


SAS hadde totale engangskostnader på 363 millioner kroner i kvartalet, der Widerøe-tapet utgjorde 300 millioner kroner. Dermed hadde SAS gått i pluss hvis man ser bort fra Widerøe-tapet, understreker salgs- og markedsdirektør Eivind Roald i SAS.

- Vi har vært igjennom en spektakulær omstillingsprosess som nå begynner å gi effekt, og de virkelig store effektene vil først vise seg i 2014 og 2015, så driften går i riktig retning, sier han til DN.no.

Enhetskostnaden er redusert betydelig, yielden er økt. Det innebærer at SAS i dag henter ut langt flere kroner per passasjer enn tidligere. Nå gjenstår utfordringen med å fylle flyene bedre.

Den danske senioranalytikeren Jacob Pedersen i Sydbank har sagt at markedet nå kan forvente at SAS velger å sette ned prisene for å få flere passasjerer ombord. I april hadde SAS den svakeste beleggsprosenten i april måned siden 2005, ifølge check-in.dk.

- Prisene er lave nok. Det blir ikke billigere å fly nå, sier imidlertid Eivind Roald.

- Dining wining er ikke det viktigste
Han peker på at overgangen til SAS Go og SAS Plus allerede har sendt prisene ytterligere ned. Prisene på enkelte destinasjoner på SAS Plus-nivå er redusert med gjennomsnittlig nesten 30 prosent, ifølge den norske konserndirektøren.


Salgs- og markedsdirektør Eivind Roald (SAS Group)
- Flere prissammenligninger den siste tiden har bevist at SAS definitivt er konkurransedyktige. Derfor har vi ikke behov for å redusere prisene enda mer. SAS Go og SAS Plus er et tjenesteprodukt som imøtekommer den moderne reisendes behov. Dining & wining er ikke det viktigste på kortere ruter - da er folk mest opptatt av at ting går raskt for seg og at det er lettvint og fleksibelt å reise fra A til B. Men ikke alle er opptatt av at det må være billigst mulig, sier han.


34 prosent av alle som reiser i Norge reiser på minst fem tur/retur-reiser i året. Og disse 34 prosentene står for 70 prosent av all reising i Norge. Det er denne kundegruppen SAS nå satser mest på.

- Denne gruppen vil ha flere fast tracks, oppgraderte lounger og er opptatt av å reise enklest mulig. De kommer ikke på flyplassen fem timer før flyavgang, men vil at ting skal gå effektivt for seg. På dette området skal vi bli enda bedre, lover Eivind Roald.

Kutter ikke ned på langdistanse
Det største og mest lovende markedet til SAS er fortsatt Norge, og Nord-Norge er et stort satsningsområde fremover. Etter at bonusforbudet ble opphevet 16. mai, har SAS fått nesten 20.000 nye Eurobonus-medlemmer i Norge. Programmet teller i dag snart en million norske kunder, og nå skal SAS fornye hele bonusprogrammet og introdusere nye nivåer på opptjening for å gjøre det mer attraktivt å fly med SAS.

Flyanalytiker Jacob Pedersen har også uttalt at SAS bør unngå å utfordre Norwegian på det europeiske markedet og heller konsentrere seg om innenriksmarkedet.

SAS har tidligere sagt at de ikke frykter Norwegians langdistansesatsing og Eivind Roald avviser kontant at SAS vil kutte ned på sin langdistansesatsing.

- Vi har full respekt for det Norwegian gjør, men vi mener selv vi har et veldig godt langdistanseprodukt med gode flyforbindelser videre. Man må huske på at hele 40 prosent av de som reiser til New York skal videre med fly til andre steder, og der har SAS en fordel i forhold til Norwegian. Vi har et nettverk. Langdistanse er en helt annen måte å drive business på og vi har titalls års erfaring i å drive longhaul. Derfor er det ikke aktuelt å kutte ned på dette området, sier Roald - som nevner at Houston kan være neste aktuelle langdistansedestinasjon.

Å gå over til SAS Go og SAS Plus på langdistanse er også helt uaktuelt.

- Nei, det skjer ikke. Der vil det fortsatt være Business Class.

De luksusreisende i flyselskapets ekslusive Pandion-klubb klaget ifjor over servering av billige bobler i stedet for champagne på flyvninger i Europa.

- Kommer dere til å gjeninnføre champagnen?

- Haha, jeg registrerte at det var noen som klaget, ja - men det vil jeg ikke kommentere. Champagnen er også et kostnadsspørsmål, sier Eivind Roald.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart