-->

17. juni 2013

Disse flyselskapene bryter reglene


WizzAir, en gjenganger hos Forbrukerrådet
Sommerferien står for dør, og mange skal fly til reisemål i både inn- og utland. Ikke alle ferieminner blir like hyggelige. Feriereisende opplever stadig at flyselskapet ikke tar dem dit de skal i tide, eller ikke i det hele tatt, for så å nekte å betale erstatning.






Forbrukerrådet har gått gjennom avgjørelser i Transportklagenemnda, og siden i fjor sommer har det blitt offentliggjort tolv saker der flyselskap ikke har fulgt opp nemndas vedtak.

annonse


- Noen flyselskaper hever seg over gjeldende rett, og det ser vi veldig alvorlig på, sier Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet, til Osloairports.com.

De verste gjengangerne
Blant selskapene som bryter reglene er

  • Wizz Air
  • Ryanair
  • Air Baltic 

gjengangere de siste par årene. Siden i fjor har det kommet frem tre forskjellige saker der Wizz Air har nektet å etterkomme nemndas avgjørelse. Det betyr at de reisende sitter igjen uten pengene de har krav på.

- Et vedtak i Transportklagenemnda skal etterkommes av flyselskapene, og forbrukerne skal få det de har krav på, sier Haabeth Rygg.

Det er ingen norske selskaper blant de som ikke følger nemndas avgjørelser. Sakene gjelder følgende selskaper: Wizz Air (3), Air Baltic (2), Ryanair (1), Icelandair (1), Air Berlin (1), eDreams (1), Cathay Pacific (1), Expedia (1), Finnair (1). Vedtakene har kommet i saker der passasjerer har opplevd blant annet forsinkelse, ruteendring, dårlig informasjon og kansellering.

- Klag!
Selv om flyselskapene ikke har rettet seg etter vedtakene i disse sakene, oppfordrer Haabeth Rygg reisende om å benytte seg av klagemuligheten. Transportklagenemnda hadde en markert oppgang i klager i 2012, og av sakene som ble behandlet fikk halvparten av klagerne medhold eller delvis medhold. Haabeth Rygg tror det er mange reisende som ikke tar saken sin til nemnda. - Mange passasjerer vet ikke hvilke rettigheter de har når flyet blir forsinket eller kansellert. Her har flyselskapene en stor informasjonsjobb å gjøre, slår hun fast.

Blant de tolv vedtakene som ikke har blitt fulgt opp, gjelder to nettbaserte reisebyråer. Å bestille billetter gjennom nettsider kan by på utfordringer. - Når man bestiller reiser gjennom såkalte ”formidlere” må man være oppmerksom på at vilkårene kan være dårligere, enn når du bestiller direkte hos et flyselskap. Skal du fly fra Oslo til London med ett selskap, London til Sydney med et annet og videre med et tredje, regnes det ikke nødvendigs som én reise. Ansvarsforholdet kan fort bli uklart, forteller Haabeth Rygg.

Oppfordringen fra Forbrukerrådet er klar:
- Sett deg inn i hvilke rettigheter du har som flypassasjer. Brytes disse rettighetene, så henvend deg til selskapet. Klarer du ikke løse saken på egenhånd, ta kontakt med Transportklagenemnda, sier Haabeth Rygg.

Erstatning og økonomisk kompensasjon:
Ved forsinkelse og innstillinger har du har rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap og skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet. Hvor lang flygningen er og hvor lang tid flygningen blir forsinket, avgjør dine rettigheter som passasjer. Dersom flyet blir innstilt, skal flyselskapet tilby deg tre alternativer; refundere billettutgiftene dine, ordne alternativ reise så snart som mulig, eller når du ønsker det.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart