-->

3. juni 2013

Parkerer 800 fly om dagen


Camilla Anvik følger med en Boeing 747 fra
Korean Air på Oslo Lufthavn Gardermoen. (Avinor)
Ved Oslo Lufthavn parkeres over 800 fly i døgnet på det som i øyeblikket er en av landets største anleggsplasser. 80 meter over bakken og med utsikt så langt øyet rekker sitter trafikkplanleggerne ved Oslo Lufthavn. Fra operatørplassene sine har de en betydelig finger med i spillet når du og jeg reiser eller ankommer lufthavnen.

I de travleste periodene skal over 30 fly i timen bli anvist parkeringsplass.
annonse


Og helst skal det gjøres på en slik måte at de selskapene som håndterer bagasjen vår kan gjøre denne jobben så raskt som mulig. Det byr på logistikkutfordringer – særlig når det bygges en ny terminal på landets hovedflyplass.

- Anleggsarbeidene medfører noe færre oppstillingsplasser, mer bussing og andre restriksjoner gjør jobben vår litt mer krevende. Men vi jobber tett sammen med handlingselskapene (de som håndterer bagasjen og passasjerene på lufthavnene) for å finne de beste løsningene i anleggsperioden, forteller seksjonsleder for flyparkringen i Avinor, Tomas Eriksson.

I sommer vil lufthavnen periodevis ha 52 flyoppstillingsplasser til disposisjon, mens tallet går opp til 60 i høst. Og når den nye terminalen står ferdig i 2017, vil Oslo Lufthavn disponere 69 flyoppstillingsplasser.

Parkering, skjerminformasjon – og værtjeneste
Fra sin posisjon i etasjen under flygeledelsen i tårnet beslutter trafikkplanleggerne hvilken parkeringsplass flyet får når det ankommer lufthavnen. Så går denne informasjonen via flygeledelsen til cockpit. Men trafikkplanleggerne har ikke bare ansvar for flyparkeringen. De sørger også for at det gis riktig informasjon om gate både på de store tavlene i avgangsterminalen og de små skjermene ved gatene.

-Noen ganger må vi endre gate for å få kabalen til å gå opp. Vi skjønner at det kan oppleves frustrerende for passasjerer og selskapene som skal håndtere bagasjen, men i de fleste tilfeller har endringen en naturlig årsak, forteller trafikkplanlegger Bjørg Trøgstadberget.

De vanligste årsakene til at du må bytte gate er at et fly lander tidligere enn ventet, eller at fly blir forsinket ut fra gate.

Værmeldinger
Trafikkplanleggerne har også ansvar for å sende over informasjon om været ved lufthavnen til Meteorologisk institutt på Blindern som igjen tilbyr flymeteorologiske tjenester til kunder over hele verden.

annonse- Det går en værrapport fra oss hvert 30 minutt. Og om ikke den meldingen går ut, så stanser faktisk flytrafikken, opplyser trafikkplanlegger Finn Otto Friis.

55-åringen var den første trafikkplanleggeren som ble sjekket ut, da Avinor (den gang Luftfartsverket) startet å levere denne type tjenester tilbake i 1995. Han var også med da flytrafikken ble flyttet over fra Fornebu til Gardermoen i 1998.

- En utrolig spennende periode, erindrer han.

21 personer
I alt er det 21 trafikkplanleggere på Oslo Lufthavn. På dagtid, som strekker seg fra syv om morgenen til halv elleve på kvelden, er det til en hver tid tre personer på skiftet – og på natta to. De fleste trafikkplanleggerne har bakgrunn fra lufttrafikktjeneste eller handlingselskaper.

- Det er en fordel av man er kjent med logistikken ved en lufthavn, opplyser Eriksson.

På spørsmål om det hender at fly kjører inn på feil parkeringsplass eller gate, smiler han.

-Det skjer, men ikke ofte.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart