-->

19. juli 2013

SAS flyr forbi Norwegian på Gardermoen


Illustrasjonsfoto
Norwegian går så det suser, men slett ikke i alle markeder. På Oslo Lufthavn har Bjørn Kjos tapt terreng i konkurransen med SAS.
Etter å ha mistet marked til Norwegian gjennom ti år, klarte SAS å stanse Norwegians angrep i fjor. Det førte til at Bjørn Kjos for første gang siden starten tapte markedsandeler.
Passasjerstatistikken fra Oslo Lufthavn viser at SAS økte antall reisende nesten fire ganger mer enn Norwegian i fjor.
annonse


Pressetalsmann på OSL, Joachim Westher Andersen, bekrefter utviklingen overfor Aftenposten.

- Norwegians passasjertall på OSL økte med 136 000 passasjerer i fjor, mens SAS økte med 508 000. Årsaken til Norwegians lave vekst på OSL er nok at de har et godt utbygd rutenett hos oss allerede, og har prioritert å vokse andre steder, sier han.

Bråstopp
Norwegians markedsandel falt fra 38 til 36 prosent fra 2011 til 2012. SAS økte sin markedsandel fra 40 til 41 prosent. Dette skjer etter at Norwegian sakte, men sikkert har spist av SAS´ markedsandeler siden det kom på vingene.

Hos Norwegian mente kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik først at OSLs tall måtte være feil da Aftenposten forela dem for henne, men etter å ha fått dem bekreftet i eget selskap forklarer hun det slik:

- Vi har vært i en oppbyggingsfase i hele Norden, med trafikkvekst både i Stockholm, København og Helsingfors. Dessuten har vi bygd opp nye direkteruter fra andre av landets flyplasser enn OSL. Vi forventer at markedsandelen på OSL vil øke i år, og har vokst med 310 000 reisende bare i andre kvartal. Uansett skal all vår vekst være lønnsom, sier Skånvik.

Holder fortsatt
Oslo Lufthavns ferske tall for første halvår i år forteller riktignok om en viss vekst hos Norwegian, men at SAS forsvarer sin posisjon:

- SAS har siden nyttår opprettholdt markedsandelen på 41 prosent, mens Norwegian har økt til 37,5 prosent. Med lanseringen av langruter fra OSL til New York, Bangkok og Fort Lauderdale forventer vi at Norwegians markedsandel vil vokse ytterligere i 2013, sier Wester Andersen.

Hos SAS sier informasjonssjef Knut Morten Johansen at selskapet nå har satt strek for hvor mye man vil tillate Norwegian å vokse:

- Norge er SAS’ største og viktigste marked, og vi vil forsvare dette med en større offensiv tilnærming fremover. I tillegg ser vi at aktørene i luftfarten for tiden også har fokus på lønnsomhet til fordel for vekst for enhver pris, sier Johansen.

Han viser til at SAS har svart på Norwegians kapasitetsøkninger fra sommeren 2010:

- Med det stoppet også Norwegians fremgang, noe denne statistikken viser. Vi fikk stabilisert SAS´ markedsposisjon på de fleste rutene, sier Johansen.

Vokser andre steder
Professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Frode Steen, tror Norwegian føler seg bekvem med sin markedsandel på OSL.

- Jeg tror det er viktigere for Bjørn Kjos å oppnå så høye billettpriser at han kan tjene godt med penger, enn å skulle vokse seg større enn SAS. Skal Norwegian ta ytterligere markedsandeler må de sette ned prisene, det vil måtte gå på bekostning av egen lønnsomhet. Dessuten satser nok Norwegian mer på å vokse i det svenske og danske markedet – her er vekstmulighetene klart større enn i Norge, mener Steen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart