-->

23. august 2013

«Norwegian-kuren» virker


«Norwegian-kuren» virker
Siden 2009 er det blitt 32 prosent billigere å fly til utlandet fra Norge. Størst nedgang har det vært fra Bergen og Trondheim, mens Stavanger-Sola henger noe etter.


- Prisfallet fra Sola har ikke vært så markant som fra de øvrige store lufthavnene. Det beror selvfølgelig på at flyselskapene kjenner til oljeindustriens betalingsvillighet.

annonse


Flybilletter til europeiske storbyer har blitt opptil 32 prosent billigere på fire år. Dermed kan man trygt si at Norwegians lavprisrevolusjon har hatt sin virkning på et marked hvor SAS etter overtagelsen av Braathens nærmest hadde monopol. Effekten har vært størst fra Bergen-Flesland og Trondheim-Værnes.

Norwegian dominerer nå markedet for flyreiser fra Norge til Europa, og samtidig er det ekspansive flyselskapet i ferd med å skape seg en posisjon på det skandinaviske langdistansemarkedet. Billettprisene til de ti utvalgte europeiske storbyene som er med i Norsk Flyprisindeks er merkbart lavere i uke 38/2013 enn i samme avreiseuke i 2009.


Note: Gjennomsnitt av de laveste prisene i NOK for en tur-retur-billett til ti europeiske destinasjoner med avreise i uke 38. Billettprisene er funnet fire uker før avreisedato. Prisene er inklusive skatter og avgifter, men eksklusive eventuelle tillegg for bagasje, setevalg og betaling med kredittkort.


- Prisfallet fra Sola har ikke vært så markant som fra de øvrige store lufthavnene. Det beror selvfølgelig på at flyselskapene kjenner til oljeindustriens betalingsvillighet, forklarer Ole Stouby, som er administrerende direktør i reisesøkemotoren Travelmarket.no.

I den siste utgaven av Norsk Flyprisindeks ser man tydelig hvordan Norwegian dominerer lavprismarkedet, selv om det i noen tilfeller er billigst å fly SAS den ene vegen og Norwegian den andre. Bortsett fra Ryanair-ruten fra Rygge er det bare to områder hvor det er vanskelig for Norwegian å stå i mot konkurransen. Det spanske lavprisselskapet Vueling presser dem på ruten Bergen - Barcelona, og britiske easyJet har gjort sitt inntog på Bergen - London med noe lavere priser.

- Det fins naturligvis områder hvor Norwegian i fremtiden vil bli presset av utenlandske lavprisselskaper, men det gagner jo bare forbrukerne, som så kan få flybillettene enda billigere," vurderer Ole Stouby.

De ti europeiske storbydestinasjonene i Norsk Flyprisindeks er Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Paris, Praha, Roma, Stockholm og Wien.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart