-->

20. august 2013

Sier nei til e-sigaretter på flyet


Foto: Wikipedia
Det finnes ikke noe forbud mot bruk av e-sigaretter på flyet, men både Norwegian og SAS sier nei.
Elektroniske sigaretter kan lett forveksles med vanlige sigaretter, men forskjellen er stor. I stedet for å avgi skadelig røyk, avgir e-røyken vanndamp, som blir borte i løpet av et sekund eller to.





Det betyr at det åpner seg nye, eller rettere sagt gamle muligheter, for personer som har lyst til å ta seg en røyk innendørs. Ikke minst på fly, der røykeforbudet har blitt strengt håndhevet i mange, mange år.

annonse


I prinsippet er det mulig å ta seg en e-sigarett på noen tusen meters høyde, uten å sjenere sine medpassasjerer for mye. Men er det lov å ta seg en e-sigarett om bord?

Opp til flyselskapene
– Regelverket forbyr ikke bruk av e-sigaretter på fly, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet, til NRK.no.

Grunnen til dette er at dagens regler for sigarettbruk ble innført på slutten av 1990-tallet, og da var e-sigaretter selvfølgelig ikke med i beregningen.

Men selv om det ikke er et generelt forbud mot bruk av disse sigarettene på fly, er det ikke nødvendigvis fritt frem for e-røyking i kabinen.

– Hvis flyselskapene av en eller annen grunn ønsker å forby det, er det helt opp til dem, sier Kvarum.

SAS sier nei
Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA fraråder alle sine flyselskaper å tillate e-røyking om bord. Det anbefalte forbudet gjelder for både passasjerer og kabinansatte.

Flyorganisasjonen begrunner forbudet med at bruk av e-sigarett vil kunne insinuere at vanlig røyk også er tillatt, og dermed kan enkelte bli fristet til å fyre opp en vanlig røyk om bord. Det vil i tilfelle gå ut over brannsikkerheten, skriver IATA på sine nettsider.

Flertallet av flyselskapene i verden, deriblant SAS, er tilknyttet IATA. Pressekontakt Tormod Sandstø i SAS sier flyselskapet forholder seg til luftfartsorganisasjonens anbefalinger.

– Om noen bruker e-sigaretter om bord, kan det skape uro både for andre passasjerer og for personalet. Vi har en meget streng håndheving av forbudet mot røyking om bord, og vi vil ikke legge til rette for at det skal bli noen tvil om noen røyker eller ikke, sier Sandstø til NRK.no.

Han kjenner ikke til episoder der noen har forsøkt å ta seg en e-sigarett om bord

– Jeg tror heller ikke det er noe problem, det er en marginal gruppe som bruker e-sigaretter, sier han.

annonse



Norwegian sier også nei
Ifølge en artikkel i Adresseavisen fra 2011, har Norwegian tidligere vært i tvil om de skulle forby e-sigaretter eller ikke. Flyselskapet har nå falt ned på at de ikke tillater noen form for røyking på fly, ei heller elektronisk.

– Disse sigarettene gir en sjenerende nikotindamp, samt at det kan «oppfordre» andre til å røyke, eller få medpassasjerer til å tro at noen røyker, skriver mediekontakt Åsa Larsson i Norwegian, i en e-post til NRK.no.

Hun skriver videre at det også er vanskelig for kabinpersonalet å vurdere hvorvidt en person røyker en e-sigarett eller vanlige sigaretter.

– Vi har heller ikke hatt noen direkte hendelser eller problemer med personer som har forsøkt å røyke en e-sigarett, skriver Larsson.

Glad for felles løsning
Både SAS og Norwegian har diskutert saken med NHO Luftfart, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for flyselskaper i Norge.

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier, i likhet med Luftfartstilsynet, at det ikke finnes noen policy på hvorvidt norske selskaper skal tillate bruk av e-røyk om bord eller ikke.

– Det koker ned til hva selskapene selv har lyst til å gjøre, sier Torbjørn Lothe til NRK.no.

Han er likevel fornøyd med at både SAS og Norwegian har kommet til samme konklusjon.

– Det fremstår litt rart om bransjen skal håndtere slike spørsmål forskjellig, så det er fint at de har kommet frem til en samordnet løsning, sier han.

Ifølge den amerikanske avisen Business Insider, har flere av de store, internasjonale flyselskapene innført forbud mot bruk av e-sigaretter om bord på fly.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart