-->

20. august 2013

Flyr direkte fra Danmark, selv om flest passasjerer er fra Norge


SAS satser mer på Asia og går sammen med giganten Singapore Airlines.
Det er få steder på kloden det er så knivskarp flykonkurranse som mellom Europa og Asia. Den økonomiske veksten og økt tilgjengelighet som feriemål trekker stadig flere skandinaver østover.
SAS har flere direkteruter mot Asia fra København, bl.a. til Beijing, Shanghai, Tokyo og en vinterrute til Bangkok. På det viktigste knutepunktet, Singapore, har SAS og Singapore Airlines startet et felles selskap der de deler inntekter og utgifter.
annonseFlest nordmenn
Direkteruten går fra Kastrup, selv om norske forretningsreisende innen olje, shipping, bank og finans er den helt dominerende passasjergruppen. Mer enn dobbelt så mange nordmenn som svensker og dansker reiste til Singapore, viser tall Aftenposten har hentet inn hos luftfartsmyndighetene i Norge, Sverige og Danmark.
Mens 54 000 nordmenn fløy til Singapore (2011-tall), var antallet fra Danmark i fjor 26 500 og fra Sverige 25 000.

Singapore Airlines-sjefen for Norden, Alistair Hay-Campbell, sier til Aftenposten at selskapet har merket seg den gode passasjerveksten fra Norge, men at det foreløpig ikke er nye, konkrete planer.

Kontakt om direkterute
- Tall jeg har sett over tilstrømningen fra Norge, viser en vekst på 20 prosent i antall reisende i 2012. Det forteller at det er et stort passasjerpotensial i Norge, sier Hay-Campbell.
Selskapet har økt sin satsing fra København, men Hay-Campbell tror at nok en direkterute fra Skandinavia til Singapore kan bli en realitet for Singapore Airlines i ikke altfor fjern fremtid.

- Utvikler ruten seg så godt som vi håper og tror, øker sannsynligheten for flere direkteruter. Men for en lønnsom rute er vi avhengig av god trafikk begge veier. Vi kan ikke bare satse på skandinaver, sier han.

Plukker nordmenn
Imens fortsetter også konkurrentene med å plukke norske reisende fra SAS og Singapore Airlines. For de reisende gir det økte rutetilbudet tilgang på et stadig større utvalg av billigbilletter.

KLM, som har slått seg samme med Air France, pumper hver dag norske passasjerer inn i sitt Asia-rutenett fra i alt seks norske flyplasser. Selskapets sjef i Norge, Daniel Eggenberger, vil ikke gi Aftenposten tall over trafikken fra Norge til Singapore, men sier deres andel er stabil.

Med fire daglige avganger fra Oslo og 13 direkteruter til Asia via Helsingfors har Finnair bygget seg opp til å bli den ledende aktøren fra Norden til Asia.

- Vi flyr flest nordmenn til Singapore. Det er mye forretningsfolk som skal dit, sier Gillberg.

SAS bestrider tallene
Sjefen for de interkontinentale rutene og visepresident i SAS, dansken Simon Pauck Hansen, sier han ikke fester lit til passasjetallene som Aftenposten har fått fra de tre skandinaviske luftfartsorganisasjonene.

- Vi forholder oss til internasjonale bookingsentraler som viser at det danske markedet er klart størst, og at det derfor er riktig å fly denne ruten ut fra København. Nå må vi se hvordan ruten i samarbeid med Singapore Airlines utvikler seg før det blir aktuelt å starte nok en rute dit fra Skandinavia. I våre tall er Oslo og Stockholm jevnstore, så hvor ruten skal starte blir det syvende og sist en avgjørelse SAS må ta i samarbeid med partneren, sier Pauck Hansen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart